Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 25 juni 2009

Inspiration: Kul sajter för dig som vill leka med färgkombinationer


Att kombinera färg kan vara kul och inspirerande, men det kan även finnas tillfälle då man fastnar eller behöver inspiration för att göra nya färgmixar. Inte minst när man tycker det är svårt att hitta matchande färger eller vill kombinera en viss färg på nytt sätt.

Det enklaste är att bara titta sig omkring, se hur saker och ting, foton eller vyer kombinerar olika nyanser. Men det finns också flera roliga hemsidor för färglek och -experiment. De är oftast tänkta att underlätta hemsidebyggande, men de funkar även som konstnärlig inspiration för pärlare. Jag har redan nämnt de flesta i Guide till färgteori och färglek, men här kommer en utförligare presentation.


Colors on the Web: Color Wheel

En favorit. Klicka på "spin"-knappen och du får upp tre slumpmässigt utvalda, matchande färger. Sedan kan du välja i vilken proportion de olika nyanserna ska vara, något som betyder lika mycket som valet av själva nyanserna. Utmana dig själv genom att "tvinga" dig att göra något med den första kombination som du får upp eller luta dig tillbaks och klicka fram färgkombo efter färgkombo medan du noterar dina favoriter av de som dyker upp.


Multicolour Search Lab
Ännu en trevlig bekantskap där du väljer ut valfritt antal färger från färgkartan till höger och så letar programmet upp inspirerande foton med dessa färger. Du kan hela tiden lägga till och dra i från nyanser precis som du känner för tills du hittar något av intresse.


Color Palette Generator
Color Hunter
Dessa två sajter låter dig separera ut de enskilda färgerna i ett foto eller annan bild. Ofta är det så att det på bilder med färger som ligger intill varandra eller blandar många olika nyanser i små mängder är svårt att med blotta ögat se vilka färger som de faktiskt består av. På den förstnämnda sajten länkar du till en bild på nätet medan du på den andra kan göra detsamma men även söka bland färgkombinationer i bildgalleriet eller ladda upp en bild.

Sitter du på en dator utan internet kan du göra din egen variant i ett bildprogram genom att använda "pipett"-verktyget (se min illustration överst).


COLOURlovers
En hemsida, numer även på (ej helt perfekt) svenska, där du kan skapa dina egna paletter och mönster eller låta dig inspireras av andra. Du kan liksom med de två ovan nämnda sajterna låta dig inspireras av en bild på nätet genom att skriva in bildens adress i ett adressfält, men fördelen här är att du får upp många fler nyanser. Välj om du vill skapa kombinationer i treklang, analoga etc för hjälp att hitta matchande färger eller skapa helt fritt. Eller slumpa fram en kombo. COLOURlovers är ett helt community där du kan umgås i forum, få feedback, läsa artiklar med mera. Om du vill alltså.


Adobe Kuler
Adobes variant av COLOURlovers. Paletter du skapar kan sedan laddas ned till andra Adobeprogram för att skapa hemsidor. Till skillnad från föregående sajt så får du dock hjälp med olika typer av kombinationer när du väljer en nyans (monokromt, treklang, analog etc) där COLOURlovers bara tipsar om närliggande nyanser.


Color Blender
Ett enkelt program där du väljer två nyanser så presenteras du för nyanserna som ligger mellan dessa på färgcirkeln. Du kan välja hur många nyanser du vill få fram (midpoints). Passar dig som vill skapa en harmonisk, analog färgkombination -- för förklaring av detta, se Guide till färgteori och färglek. Du får lov att kopiera ned programmet på din egen dator så du kan använda det även när du är offline.


Color Schemes Software
Eni Oken och Greg Pattons gratisprogram, som du kan ladda ned på din dator (notera dock att de ej erbjuder teknisk support, men det är ett lättanvänt program). Fungerar ungefär som andra färgprogram där du kan välja ut färger och skapa olika typer av paletter. Ett roligt program att leka med och bara du våga testa lite så kan du hitta spännande, nya färgkombinationer.


Color Scheme Designer

Sajt med liknande funktioner som de ovan där du kan välja ut en färg och hitta matchande varianter. Jag gillar "accented analogic", som ger harmoniska färgkombinationer med en "accent", det vill säga flera analoga nyanser spetsade med en ensam nyans från motsatt sida på färgcirkeln.


OBS! Tänk på att det inte bara handlar om färg med pärlor. Pärlor finns i olika finishar, flerfärgade och kan vara allt från transparenta till opaka, vilket påverkar hur färgerna upplevs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails