Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 2 juni 2009

Mönstertips: Återvinn mardi gras beads eller andra pärlhalsband



Som de flesta av er nog vet så är billiga pärlhalsband av plast en viktig del av Mardi Grasfirandet i inte minst New Orleans i USA. Pärlorna är av oftast typen "skräpbilliga" och med plastpärlorna fastgjutna på tråden. Med detta överflöd så finns det förstås också ett antal påhittiga pysslare, som kommit på olika sätt att använda överblivna pärlor från firandet.

Om du saknar riktiga mardi gras beads -- de kan köpas riktigt billigt på vissa av de större amerikanska pärlbutikerna som FMG eller Shipwreck Beads -- så fungerar även andra typer av lösa plastpärlor (akryl) eller plastpärlehalsband till dessa projekt. På bilden ovan syns ett sådant väldigt billigt -- och väldigt fult -- pärlband. Mardi graspärlor är ofta mycket färgglada och med metalliclyster (eller transparenta).

***En varning för finkänsliga kan vara på sin plats: detta är inte högklassiga pärlor och vissa av projekten är därefter. Se det mest som en rolig grej. Eller barnpyssel.***


Halsbanden kan göras om till andra smycken. Heodeza visar hur du med brodergarn kan linda fast en pärlsträng på en armring för ett nytt, modern armband.

Under Pärlbroderi med symaskin kan du läsa om hur du kan sy fast pärlsträngarna på tyg.

Som jag redan tidigare nämnt i Pärlsmältning kan mardi graspärlorna smältas ned. Instruktioner finns i HGTV:s projekt Melted Bead Lampshade and Jewelry samt Mardi Gras Bead Floor Lamp. Fler bilder på hans olika typer av lampor finner du här.

Andra typer av dekoration, som är vanligt, är att limma fast pärlorna på olika typer av underlag. Som exempel kan nämnas dessa flip-flops, Retro Rumba Girl Lamp, La Catarina Cigar Box Alter, World Traveler Hanging Mobile (bläddra nedåt) samt trädgårdsprydnader ("toadstools"). För en snygg "skulptur" utan instruktioner, se häftiga Death of the Octopus där vita pärlor lindats fast på en gammal mässingsljuskrona.

Den lilla mardi grashunden
(se bild nedan) har jag också redan nämnt förut, men han är söt nog att nämnas igen. Se även eHow för bilder på hur du gör varianten med en obruten pärlrad. Kan du kanske böja och vrida ihop pärlorna till något annat motiv också?

Ännu ett enkelt projekt är att helt enkelt skapa pärldraperier, som hos DIY Network. Eller varför inte pynta ett träd? Laura klär in pärlbanden i tyg, gamla slipsar, och skapar på så vis nya halsband. Eller varför inte bara fylla en vas med pärlbanden för en vacker bordsdekoration? Mer tips finner du på eHow samt Tulane Hullabaloo.


Och passar inte något av projekten kan Loki, Mango och Clover alla intyga att pärlhalsband är perfekta kattleksaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails