Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 8 juni 2009

Pärlsort: Flockade pärlor


Flockade pärlor är en speciell typ av plastpärlor, som har ett har fått ett lager fiber över ytan så att den påminner om sammet. Något som inte är helt enkelt att se på ett foto med svarta pärlor, men du får tro på mitt ord är jag rädd. Tekniken att flocka ytor för att imitera sammet används för övrigt även på andra material och ting än pärlor. Ska vi hålla oss inom pärlvärlden så kan till exempel vissa smyckesaskar eller pärlbord nämnas.

Det som utmärker pärlor är alltså just den speciella ytan, som ger ett mjukt intryck. Notera dock att pärlorna är av hårdplast så även om de ser mjuka ut är det inte det. Tyvärr finns det också en nackdel med pärlorna, som mer eller mindre gäller alla flockade ytor: de kan dra till sig smuts, katthår och liknande, som är svårt att borsta bort (använd t ex tejp).

Pärlorna görs vanligen lite större storlekar och finns i flera former. Vanligast är runda och avlånga pärlor, men det finns också ovanligare som platta ovaler, hjärtan och rosor. Hittar du inte några flockade pärlor i dina ordinarie pärlbutiker så kika in hos Perles & Co eller Sayila som har ett litet utbud runda respektive avlånga.


Gör pärlorna personligare
Flockade pärlor kan -- naturligtvis -- användas precis som de är, se t ex detta armbandsprojekt (eller detta). Mary Yaeger har dock funnit att dessa pärlor även går utmärkt att måla på med märkpennor/tuschpennor och har på detta vis skapat personliga konstpärlor. Exempel på sådana målade pärlor finner du i hennes blogg. Så varför inte köpa några vita pärlor och själv använda dem som en målarduk i miniatyr?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails