Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 30 juli 2009

Teknik: En annan typ av wraps -- "pärlvävda" armband

Leather Amethyst Wrap Bracelet

Vid det här laget har du nog inte missat dem: pärlarmbanden inspirerade av Chan Luus dyra designerarmband. Jag gillar den här tekniken för att den passar både till kill- och tjejsmycken. I sin enklaste variant är de också snygga som wraps istället för vanliga, korta armband. Görs ett wraparmband tillräckligt långt kan det även användas som halsband.

Principen är enkel: ett snöre av läder, vaxad bomull, fuskläder eller liknande viks dubbelt och små pärlor (t ex cubes eller seeds/rocaille, men även sten- och metallpärlor) vävs/sys fast mellan de två längderna. Instruktioner till tekniken finner du på beadwork.about.com (enkel längd, ej wrap), Fusionbeads och Rings & Things blogg. Föredrar du videotutorials finns bl a den här från Auntie's Beads. Video och text hittar du hos SewPetiteGal.

Om du tycker det är svårt att visualisera hur du ska sy så kan det jämföras med vanlig pärlvävning (single strand square weave), men med den skillnaden att du bara har två "varptrådar" -- de båda lädersnoddarna -- vilka dessutom inte är fastmonterade i en vävstol. Jämför även med Blommor i ring, som dock endast har en "varp"= metallringen.


Variationer
På Caravan Beads blogg finner du Double Wrapped Leather Bracelet samt 2-Color Wrapped Leather Bracelet. Där används en lite grövre tråd och i det andra armbandet vävs tråden på ett lite annorlunda vis (med två ändar samtidigt).

Oftast används pärlor i en storlek, men du kan också variera med olika pärlor som i detta armband.

Armbanden kan göras bredare genom att du syr fast två eller fler pärlor i bredd mellan de två snörena. Eller så kan du använda flera rader lädersnöre med pärlor emellan varje. För exempel på det senare, se Triple Row Leather Bracelet och Five and Seven Row Leather Bracelet. Exempel på det förra finner du i Southwestern Starlet Bracelet.

Mer avancerade, flerradiga varianter av dessa armband kan du hitta instruktioner till här.


Fotot från Wordjunky, här använt i enlighet med CC BY 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails