Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 21 augusti 2009

Tillbehör: Silkesrullar och -kokonger


Det är inte bara silkesfibrerna som kan användas av pärlare, smyckesmakare, textilhantverkare och andra pysslare. Det finns två "biprodukter" vid silkesframställningen som kan användas för att skapa spännande alster. Dels är det själva silkeskokongerna och dels de "rullar" som skapas när silket avlägsnas från kokongen.



Kokonger
Kokongen är helt enkelt den innersta väggen, som larven skapat mellan sig och silkestrådarna. När de 300 till 900 metrarna silkesfiber avlägsnas återstår endast denna kokong. Observera att kokongerna oftast har den döda larven bortskuren (därav hålen i kokongerna ovan), men det finns de som säljer intakta kokonger och där du själv får skära bort larven.

Du kan köpa både ofärgade och färgade kokonger. Att köpa redan infärgade kokonger är bra på många sätt och vis, men du kan även färga dem själv hemma. Tänk bara på att kokongerna lätt skadas om du inte är försiktigt när du lyfter dem ur färgbadet.

Kokongens form gör den inte minst idealisk för att skapa blommor, klockor och liknande motiv. Som vanligt är det dock bara fantasin som sätter gränserna för vad de kan bli. Det finns flera smyckestillverkare som använder silkeskokonger, men jag vill nämna en Shimshoni. Förutom att använda kokongerna "hela" så använder hon också utsnitt, som exempelvis i dessa halsband. Några andra roliga sätt att använda kokongerna i örhängen hittar du hos Treenway Silks. Missa inte heller FeltStudioUK's handspunna ullgarn med kokonger.

Söker du efter smyckeskit så har Stef Francis Harlequin Necklace, som består av både kokonger och "silkesrullar".



Silkesrullar
Rullarna (silk rods, silk carrier rods) är inte lika vanliga som kokongerna, men även de kan användas i smycken och pärlarbeten. Medan de senare är naturliga så skapas dessa rullar i den process på fabriken där silket avlägsnas från kokongerna. Tunna silkestrådar fastnar då i maskineriet tillsammans med ett naturligt gummi i silket, sericin. Gummit gör att silket bildar ganska stela "rör" som skärs upp när de tas bort från metallstavarna -- du kan se denna skåra i rullen till höger på fotot.

Rullarna kan användas som de är, men kan även plattas ut (med strykjärn) eller delas i mindre bitar. För att göras mindre styva kan de dras isär i tunnare lager. Hos Stef Francis hittar du flera kit med dessa rullar: Silk Carrier Bag, Sushi Necklace samt Sushi Brooch. Missa inte heller de spännande textila konstverken med silkesrullar i Stef och Anna Francis galleri!


PS! För blandade sidenprodukter, se Canvas "inspirationspåse i siden", som du hittar i tre färgställningar under "spännande material" --> "silke". De innehåller visserligen endast en rulle och två kokonger, men kan vara en inspirerande start för dig som vill arbeta med dessa material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails