Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 14 augusti 2009

Verktyg: Flacktång med nylonkäftar



En flacktång med nylonkäftar (nylon jaw pliers) är precis som det låter en variant av den klassiska flacktången, som alla pärlare bör ha i sin verktygslåda om de vill syssla med smyckestillverkning. Till skillnad från vanliga tänger, som har käftar i metall så har dock denna fastskruvade plastkäftar. Plasten är hyfsat stark utan att göra märken i mjuk metall eller skada färg/patina, vilket är lätt hänt med vanliga tänger -- speciellt räfflade.

Tången påminner mycket om en vanlig tång i utformning. Den är större än de små elektroniktänger många av oss använder och nylonkäftarna är tjockare än på en vanlig flacktång, vilket gör den något klumpigare. Den har inte heller samma raka kant framtill och det i kombination med den lite glatta plasten gör att den inte alltid passar att hålla riktigt små saker med. Nedan kan du se en jämförelse mellan "nylontången" och elektronikflacktänger i två olika storlekar (från Clas Ohlson respektive Jula).


Användningsområden
Tången kan användas på flera olika vis. Vissa använder den som en vanlig flacktång när de böjer metalltråd, öppnar motringar och liknande. Personligen tycker jag de är lite för klumpiga för detta, men verktyg är alltid en fråga om personliga preferenser: andra tycker om att använda tången på detta vis. Och det är ofta för detta ändamål som tången dyker upp i diskussioner på pärlforum. Hur användbar den är beror också på vilka material du arbetar med. Ska du exempelvis öppna anodiserade eller färgade motringar så är det viktigt att inte råka skrapa metallen så att färgen försvinner. Då har du större behov av en "snäll" tång än i andra sammanhang.

Men tången kan också användas till annat. Inte minst är den perfekt för att släta och räta ut metalltråd, såsom beskrivs av exempelvis WigJig. Du kommer snabbt att lära dig hur hårt du ska hålla om tråden, hur många gånger du behöver dra den över tråden och hur du ska hålla tången för att inte böja tråden.

Du kan även använda tången för att platta till och härda små länkar och andra former du skapar i metalltråd. Även detta hittar du tips på hos WigJig.




Slitage och byte av nylonkäftar
Inte minst om du använder tången för att räta ut tråd så kommer du snabbt att slita upp nylonkäftarna (se fotot ovan: käftarna är missfärgade främst då jag rätat ut svartglödgad järntråd med dem). Dessa är fastskruvade på tången och kan därför skruvas loss och bytas ut. Tänk dock på att det finns olika fabrikat av nylontänger och alla käftar passar inte till alla tänger. När du köper din tång, väl gärna en butik som säljer ersättningskäftar så slipper du få problem när du måste byta ut dem. Den är också en god idé att köpa ett par extra käftar samtidigt som du köper din tång.

Hur länge du kan använda din tång utan att byta käftar beror helt enkelt på hur mycket du använder den och till vad. Min tång har hittills hållit ett par år utan byte. Att det bildas räfflor i plasten är inget problem, det är först när de blir väldigt djupa som du kan behöva byta. Använder du den bara till att räta ut tråd är det ett mindre problem än om du vill använda den på andra vis. Räfflor kan filas ned med exempelvis sandpapper före ett byte är aktuellt.

*

Alternativ för dig som främst är ute efter att skydda metall mot märken från tången är lösa hylsor av nylon som kan träs på tångens käftar, trä krympslang på käftarna och krympa fast den, att doppa käftarna i Tool Magic/Plastidip eller att vira in käftarna i maskeringstejp. Det sistnämnda kräver dock underhåll då tejpen snart slits upp. Den kan också göra käftarna klistriga.

2 kommentarer:

  1. Nylonkäftade tänger är även väldigt användbara till silversmide, t.ex. när man ska böja silverplåt.

    SvaraRadera
  2. Oops, glömde skriva namn... Förra kommentaren var från mig :-)

    /Noora

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails