Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 24 september 2009

Kultur: Skapar världens längsta halsband för välgörenhet

Jag har tidigare skrivit om Beads of Courage, ett amerikanskt program som använder sig av pärlor som stöd och tröst till svårt sjuka barn. Sedan juli i år håller en annat amerikansk välgörenhetsorganisation på att trä världens längsta pärlhalsband, efter regler uppsatta av Guiness Rekordbok, vilket du kan läsa mer om på Longestbeadednecklace.com.

Projektet sponsras helt av ett icke namngivet pärlföretag i New York och tanken är att människor, amerikaner och andra, ska betala en dollar för att trä en pärla på detta jättehalsband. Pärlan ska varje person trä på "in honor of a loved one" och personens namn kommer att skrivas ned för att denne ska bli en del av världsrekordet. Nuvarande rekord är 355 ft (drygt 108 m eller ca 27 000 pärlor) och halsbandet ska träs under hela fem månader.

Pengarna som doneras ska gå till The Portable Playhouse, en organisation som arbetar med konstterapiprogram för cancersjuka barn och kvinnor över hela USA. Deras ambition är även att sprida sitt program till andra länder. Från början skapades organisationen av två systrar som vill ha en konstskola för barn, där de kunde få utlopp för sin kreativitet efter skoldagen. De upptäckte att det i områden redan fanns många fritidsaktiviteter för barnen -- men på sjukhuset fanns ett behov hos patienterna att få uttrycka sig kreativt och samtidigt befrämja deras välmående. Så började systrarna arbeta med patienterna på individuell basis: många sjuka kan eller vill inte lämna sina rum, men eftersom konstskolan är portabel så kommer den istället till den sjukes säng och anpassa programmet efter dennes situation.

Från början var det främst konst som gällde, men så en dag skapade ena systern -- diagnostiserad med bröstcancer -- pärlarmband tillsammans med cancersjuka kvinnor, som väntade på behandling, vilket blev mycket uppskattat och tog de oroliga tankarna från det som komma skulle. Sedan dess ingår pärlor och smyckestillverkning som ett speciellt terapiprogram för cancersjuka kvinnor och barn. Sittande vid patientens sida kan volontärerna hjälpa denne att skapa smycken till sig själv eller andra. Vissa kan skapa smyckena helt själva medan andra väljer ut sina pärlor och designen, men överlåter monteringen till volontären, som stannar tills smycket är helt klart.

Organisationen har även en pärlbutik dit alla kan komma och mot en donation få skapa egna pärlsmycken. De arrangerar även tjejkvällar och barnkalas enligt samma princip. Så för organisationen betyder pärlorna mycket: de är ett glädjekälla och terapiredskap för patienterna likväl som ett sätt för andra att donera pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails