Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 7 september 2009

Lästips: Skapa "nyhedniska" radband


Greer, John Michael & Vaughn, Clare: Pagan Prayer Beads. Magic and Meditation with Pragan Rosaries. (2007, Red Wheel/Weiser Books) 190 s.

*

Redan när jag skrev Pärlor för bön så berörde jag vid det faktum att "nyhedningar" -- häxor/wiccan, druider med flera -- tagit upp bruket av bönepärlor. Som i andra religioner används radbanden som hjälpmedel för bön och meditation, men även som avslappnande ”stresspärlor”, för att förankra energier, som hjälpmedel vid förtrollningar (spells) och inre resor (journeying), som bärare av välsignelser, som offergåvor och/eller talismaner att behålla själv eller ge till en person som befinner sig i ett utsatt läge (som en änka, svårt sjuk, soldat, havande kvinna eller liknande). Radbandens symbolik kan kombineras med kristallterapi så att stenpärlorna väljs efter sina helande egenskaper. Radbanden kan köpas färdiga, men även göras själv av utövaren -- och det är här Pagan Prayer Beads kommer in i bilden.

Pagan Prayer Beads är framför allt en bok som beskriver hur du tillverkar bönepärlor/radband, inte hur de används. Det är en viktig poäng att framföra: är du främst intresserad av att lära dig hur pärlbanden kan användas på olika sätt så hittar du nog utförligare källor på andra håll. Eller så skapar du dina egna ritualer -- nyhedendomen är öppen i sin utformning och ger mycket rum till vad du själv tycker blir bäst.

Det andra jag vill poängtera är att detta är en bok mer för häxor och druider som vill göra sina egna bönepärlor än för pärlare, som redan kan sina grundläggande pärltekniker och närmar sig nyhedendomen s a s utifrån. Detta märks kanske allra tydligast på bokens svaga punkt: illustrationerna. Här finns endast några få bilder på olika radband, som alla är tryckta i svartvitt. Något som är väldigt synd då färg oftast är en viktig del av dessa bönepärlor och denna dimension försvinner helt. Jag rekommenderar verkligen att du googlar efter bilder om du inte sett denna typ av radband förr!

Så avsaknaden av färgbilder kan göra att en viss del av attraktionskraften saknas. Men om vi förutsätter att läsaren redan känner till och har sett denna typ av bönepärlor förr, är det ett lika stort problem då? Tja, dels är det så att det rör sig om en väldigt öppen religion vilket gör att det finns lika många radbandsmodeller som druider och utövare av wicca nästan. Det hade säkerligen givit mycket uppslag att få fler exempel att utgå från. Sedan saknas också steg-för-stegillustrationer, som hade varit bra för nya pärlare, som boken riktar sig till. Endast hur du använder klämpärlor visas i bilder. Visserligen används endast grundläggande pärltekniker och du skapar endast trädda smycken, vilket förklaras utförligt i texten, men vissa människor lär sig inte så bra från text som de gör från bilder. Så fler illustrationer, speciellt av viktiga steg som hur du trär cordan (i texten: pendant), hade inte suttit helt fel. Dock ska tilläggas att texten flyter på bra och är lättgenomtränglig.

Det viktigaste av allt i en bok är dock innehållet. Boken inleds med en kort introduktion som berättar lite kort om hur nyhedningar tagit upp radbandet för sin religionsutövning, varför och hur det används. Därefter tas du direkt till designkapitlet, som beskriver olika sätt att skapa ditt radband: planerat eller inspirerat, symmetriskt eller asymmetriskt (men harmoniskt) samt olika typer av symbolik du kan inkorporera. Symboliken hålls allmän och översiktlig och du rekommenderas att fördjupa dig i symboler för just den gudom du tillber på egen hand. Genomgående mantra är: välj det som känns bäst för dig.

I kapitlet får du även två små berättelser om hur du kan gå till väga när du ska välja pärlor i pärlbutiken. Berättelser som även är av intresse för den som skyr new age som pesten, men är intresserad av att göra "inspirerade" och symboliska smycken. (Författarinnan föredrar att shoppa i fysiska butiker och det har sina fördelar inte minst för nybörjaren och den som inte är van vid att känna på pärlor, utan bara se, men vill du ha speciella pärlor som svensk är nätet din bäste vän så kombinera gärna inköpskanaler.)

Kapitel 3 och 4 handlar om material respektive hur du trär radband. Dessa kapitel, med sin grundliga genomgång, är delvis ganska ointressanta för en van pärlare, men innehåller också delar som specifikt handlar om radbanden. Till exempel vilka pärlmaterial som känns bra i handen, vilka snören/vajrar som tål dagligt användande och hur du trär cordan (corda betyder svans -- men det låter lite lätt vanvördigt). Upp till hit har över 100 sidor av boken gått åt.

Följande två projektkapitel ger dig konkreta exempel på radband. Först ut är två druidradband, Four Elements Rosary och Three Realms Rosary, följt av tre wiccaradband, Thirteen Moons Rosary, Triple Goddess Rosary och The Horned God Rosary. Alla projekt inleds med en kort förklaring till radbandets bakgrund samt vad det och dess pärlor symboliserar. Kapitlen avslutar med en kort diskussion kring hur du kan variera radbanden.

Det finns också ett kapitel om radband för speciella syften, som inte är exempelprojekt utan mer tar formen av korta diskussioner. Här tas radband för enskilda gudomar samt anfäder upp. Samt minnesradband, radband som hyllar kroppen eller sexualiteten, radband för förtrollningar/välsignelser och för resor till älvastäderna (Four Faery Cities Rosary) samt radband dedikerade till havets krafter. Du får också tips på hur du kan omvandla dina radband till smycken -- halsband, armband och hårsmycken -- både för att de ska vara lätta att ha med sig (t ex en välsignelse) och för att användas på exempelvis arbetsplatser där det inte passar att vara öppen med sin religionsutövning.

Slutligen kommer ett kapitel som ger exempel på hur radbanden kan användas: vid uttalandet av förtrollningar och recitativ (fyra exempel ges), vid bön (tre ex), vid olika ritualer (offergåvor, åkallan av de fyra elementen, invigningar), vid meditiation (druidradbanden används) samt inre resor (journeying). Avslutningsvis finns också några berättelser om hur du kan använda radbanden i vardagen: avstressande meditation efter en hård dag och missad buss, för att lära dig oghamalfabetet som du använder i ditt religionsutövande samt som en tröst eller ett hopp att hålla i handen för ett skrämt barn eller sjuk vän inför en stor operation. Användningsområden, som även borde intressera oss som inte går in för nyandligheten.

Allra sist i boken finns en ordlista med olika pärlrelaterad begrepp (former, färger etc).

Ska jag anmärka på något jag kände vid läsningen är det nog att jag gärna hade sett lite variation i designen, genom att infatta andra tekniker som är vanliga i radband. Knytning nämns lite snabbt och länkning, som bl a används i katolska radband, inte alls. Dessa är lite mer tidskrävande, men ger ett resultat som ser välarbetat och elegant ut, förutom att kännas bra i händerna. Radband med bar tråd finns inte heller med (jämför islamska radband, vissa malas och grekiska komboloi/stresspärlor). Annars är de få riktiga exempel på radband som tas upp trevliga och balanserar mellan det allmänna, som ger utrymme för den personliga tolkningen, och det specifika, för att få rätt symbolik.

Överhuvudtaget är detta en bok som har förtjänster, men lämnar läsaren med en känsla av att sakna något, sina 190 sidor till trots. Här får du en introduktion till enkla radband du kan göra själv. Som sådan fyller den ett syfte och det finns inte så många andra böcker inom detta område. Samtidigt får du vara beredd på att själv fylla i resten. Vilket förhoppningsvis inte är så svårt om du tillhör bokens målgrupp av utövande häxor/wiccan och druider. En nybörjare i pärlvärlden känner dessutom säkerligen att projekten ger mer för dem än vad de gör för mig rent utförande- och variationsmässigt.

1 kommentar:

  1. Spännande! Inget man trodde sig hitta här kanske...bokens titel är riktigt lockande. Avsaknad av färgbilder är avtändande i moderna böcker. I äldre böcker är det ju precis tvärtom. Stimulerar fantasin. Inte någon inspirations/informationsbok om radband precis, men jag får lust att läsa om resor till älvastäderna. Keep up the good work Maneki! Irina M.K-a

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails