Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 17 september 2009

Material: Fired agate -- krackelerad agat


Fire(d) agate eller fire-crackled agate -- på svenska krackelerad agat eller ibland "eldagat" -- är agat som hettats upp så den krackelerar. Den vanligaste typen är orangeröda crab fire(d) agate. På strängen i fotot ovan ser du även turkos- och sand/orangefärgade aqua fire(d) agate. Orange fired agate får sina starka färger från upphettningen -- en vanlig ädelstensbehandling för att intensifiera färgen på en sten -- medan andra nyanser är infärgade. Exempel på färger du kan finna färgad agat i är svart/grått, blått, lila, turkos, rosa och gult. Speciellt crab fire agate kan du även hitta i frostade, matta, pärlor.

Fired agate ska inte förväxlas med äkta fire agate, eldagat, som är en ädelsten med eftertraktat ljusspel likt opalens. Äkta eldagat kommer från områden på gränsen mellan USA och Mexiko medan fire(d) agate kommer från Kina. Att fire/fired agate heter som det gör beror på behandlingen med hetta, inte på släktskap med eldagat.

Tänk på att krackeleringen verkligen är just detta, sprickor i stenen som skapats av spänningar i hettan. Detta kan göra vissa pärlor ömtåligare, speciellt i former som inte är runda.



Källor:
Mindat
Rings & Things Gemstone Index

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails