Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 17 september 2009

Mönstertips: 50/50


Att göra ett armband eller ett halsband med två olika sidor är en populär och effektfull design. Vissa smyckesmakare kallar dem för 50/50 på grund av deras utseende.

Principen är enkel: du ska dela upp armbandet (eller halsbandet) i två lika delar, som träs med olika pärlor. Exakt hur olika de två sidorna ska vara är upp till dig. Det kan handla om att bara byta färg eller att helt bryta och använda andra färger, former och material. Ovan har jag exempelvis använt samma mellandelar på båda sidor, vilket ger ett enhetligare intryck än om jag valt att ta bort dem på en halvan -- eller för den delen valt att kombinera andra pärlformer än "snälla" kombinationen runda mot ovala. Mitten kan markeras med en fokalpärla eller berlock/hängen -- eller ingenting speciellt. Det kan bli effektfullt med en fokalpärla som tar upp färgerna på armbandets båda sidor.

Tre ganska olika exempel på 50/50-armband hittar du i Carol McKinneys Lose Your Reserve, som bl a omfattar moderna klassikern med sten-/glaspärlor på halva armbandet och metallpärlor på resten. McKinney ser designen inte minst som ett sätt att få användning för enstaka restpärlor, som blivit över från andra projekt. För en maffig variant, se halsbandsprojektet Harlequin Romance.

En helt annan variant av armband hittar du hos Parts Club där 50/50-filosofin handlar om att använda olika kedjor på sidorna om mittendelen. Att använda kedja på halva armbandet finner du även i några av Panduros nya smyckeskit, Elements armband svart/guld och Elements armband silver (hur du trär kedja på tråd har jag skrivit om här). Andra varianter av 50/50 inkluderar armband som är till hälften sydda och till hälften länkade eller trädda, armband med hälften gjord i chainmail och resten länkade pärlor, till hälften pärlor på effektgarn och till hälften bara garn osv. Våga experimentera för att hitta din egen stil.

Halsband kan göras på samma vis som armbanden, även om det kanske inte är lika vanligt. Två spännande varianter av ett treradigt halsband i denna stil finner du i Shruti Gautam Devs Half & half (liksom armbanden publicerat i BeadStyle, July 2006).


Tänk på balansen!
En viktig sak att tänka på när du gör dessa smycken är att du riskerar att få problem med vikten.

För armband gäller att den del som är tyngst kommer att hänga under handleden. Därför vill du alltid har störst tyngd runt låset. Med ett 50/50-armband riskerar du speciellt att ena sidan blir tyngre än den andra och därmed alltid kommer att hänga på undersidan av handleden när du vill att själva brytpunkten på armbandet ska vara synlig. Detta kan du motverka dels när du väljer pärlor och dels genom att välja ett tyngre lås. Hjälper detta inte kan du hänga berlocker eller pärlhängen vid låset för att tynga det ytterligare.

För halsband kommer den tyngsta delen att hänga nederst. Får du fel balans riskerar alltså halsbandet att "åka på sniskan" när det bärs. Du kan inte minst kompensera detta genom att använda tunga hängen eller fokalpärlor mitt på halsbandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails