Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 11 september 2009

Verktyg: Wire rounder/skålfräs


Detta är ett verktyg som används istället för en fil eller sandpapper för att fila ned de vassa kanterna på metalltrådsändar så de blir fint avrundade. Detta är inte minst viktigt att göra när du tillverkar örkrokar/-stift då dessa ska träs genom ett känsligt hål i örat.

Du kan alltså som sagt använda en fil (nagelfil räcker många gånger) eller slipark, men en wire rounder säljs ofta som ett förenklande verktyg: du håller den lilla "skålen" över trådänden och snurrar några gånger. Tråden blir lagom avrundad på alla sidor direkt eftersom stiftet har vad som bäst kan beskrivas som en skål med invändiga spår (se foto nedan).


Verktyget har många namn och säljs under allt från wire rounder till round your wire. Det du bör tänka på att de inte passar hur tjock tråd som helst; vanligen rekommenderas in tjockare tråd än 0,8 mm. Men det finns även de som säljer varianter för grövre tråd, exempel FusionBeads säljer ett set med två olika skålfräsar.

Du kan också välja att bara köpa själv stiftet, som finns i flera dimensioner t ex hos Konrad Wahlströms ("fräs skål") och Sargenta. Det går att hålla stiftet med fingrarna när du använder det, men det är helt klart bekvämare att använda ett handtag. Du kan tillverka ett eget handtag i trä eller fästa stiftet i en s k pinnchuck alternativt din böjliga axel till en dremel/multimaskin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails