Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 15 oktober 2009

Färger och finishar: Azuro och bermuda blue


För er som tycker det är för lite blått i den här bloggen så ville jag idag skriva några rader om en dramatiskt blå finish, Azuro.

Azuro är en finish som används på såväl färgat som ofärgat glas. Ovan ser du den på klara fire-polished och röda löv. Azuro är en blå effekt med vissa inslag av gröna toner och som tonar nästan mot svart längs kanten. Detta är en effekt som helst ska ses på ytan -- till skillnad från effekter som exempelvis bermuda blue, som ska ses genom glaset/kristallen och bara har en silveraktig finish på ytan.


Bermuda blue (bb) är en annan fin blå effekt, som kanske främst förknippas med kristalltillverkarna Swarovski och Preciosa. Liksom flera kristalleffekter är den gjord för att ses "genom glaset" och passar därför bäst på kristaller med en definitiv baksida. På runda och biconeformade pärlor syns den blå effekten bara på ena sidan då effekten på ytan är silvrig snarare än blå. Bermuda blue är en blå effekt med inslag av ljusare havsblå och nästan gröna toner. På små pärlor kan bermuda blue vara lätt att förväxla med blålila effekten heliotrope.


Andra blå eller delvis blå effekter värda att nämna, vilka jag inte ska gå närmare inpå här, är metallic blue 2x (Swarovski), lagoon (Preciosa), meridian blue, glacier blue, titan, ice, 2x AB på jet och vissa andra mörka pärlor samt sky blue, star shine och volcano på white opal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails