Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 1 oktober 2009

Övrigt: Rosa bandet och andra awareness ribbons

Så har nu återigen blivit oktober, den riktiga höstmånaden, som i Skåne idag bjudit på såväl regn och snålblåst som kyla och hagel. Men oktober är inte bara en påminnelse om att vi går mot kallare och mörkare tider, det är också månaden för de stora kampanjer som vill uppmärksamma och förebygga bröstcancer. Under månaden säljs rosa band och många andra prylar till förmån för bröstcancer- och cancerforskning.

Vad kanske inte lika många känner till är alla de andra band, s k awareness ribbons -- svenskt namn verkar inte finnas, som också finns. I Sverige är rosa bandet (bröstcancer, vanligaste cancerformen för kvinnor) mest känt, följt av blå bandet (prostatacancer, vanligast cancerformen i Sverige). Det röda bandet, som stöd för Aids/HIV-forskning förekommer ibland också. Men i den engelsktalande världen är även band i andra färger vanliga.

Eftersom paletten är begränsad så är det inte helt entydigt vad en specifik färg på ett band betyder: gult innebär i USA att du stödjer de amerikanska trupperna eller f d kriminellas rätt till en ny chans medan det i Australien rörde kampanjen i samband med bränderna 2009 -- dessutom står det för självmord/förbyggande arbete mot självmord och för skelettcancer. Att bära ett band kan alltså signalera en sak för person A och en helt annan för person B. Det är inte heller säkert att banden alls förstås i Sverige. På sistone har ett svart band också blivit något av ett alternativ till sorgband i USA, som personer utanför familjekretsen valt att bära efter exempelvis skolmassakrer.

Om du är intresserad av att lära dig mer eller kanske t o m själv använda dig av ett speciellt band till smycken eller andra pärlarbeten du gör för att donera pengar till ändamålet så finns det flera listor över dessa färger på Wikipedia (bruna band diskuteras separat), Artbeads, Charm Factory, Personalized cause, Craft n Scaps med flera. Jag vågar dock inte lova att alla listor är enhetliga -- det är nämligen inte helt lätt att sammanställa då flera olika grupper på eget bevåg väljer färger.

Berlocker och ibland pärlor med rosa bandet kan hittas i Sverige -- peppar, peppar -- men övriga band finns främst i amerikanska butiker. Rosa, gula samt autismens flerfärgade band är vanligast. Det finns också berlocker i metall, som inte färgats. Sådana kan du köpa för att själv måla med en hållbar metallfärg så de passar ditt ändamål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails