Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 2 oktober 2009

Teknik: Tvinna pärlor på tråd


Jag har redan tidigare skrivit om att tvinna tråd. Den teknik jag nu tänkte ta upp utgår från tvinning för hand och lägger till pärlor. Denna mångsidiga teknik är vanlig i smycken så väl som pärlblommor och kan varieras på flera olika sätt. Att tvinna trådsmycken är både roligt och kreativt. Och passar inte minst dig som gillar att skapa skira smycken.


Grunden
Själva grundtekniken är enkel: på tunn mjuk metalltråd (ca 0,3 mm) träs en eller flera pärlor och tråden viks dubbel. Du håller pärlan i högerhanden (om du är högerhänt) medan vänsterhandens fingrar håller trådarna, som ska säras något på. Fingrarna ska inte hållas för långt från pärlan och kan sedan glida med trådarna allt eftersom dessa tvinnas samman. Sedan snurrar du pärlan antingen mot dig eller ifrån dig så att tråden tvinnas. Försök att alltid tvinna åt samma håll för ett enhetligt utseende. Tips på vad du bör tänka på när du tvinnar samt bilder på hur korrekt tvinning ser ut hittar du hos Kimberly Chapman. Grundinstruktioner hittar du bl a i FusionBeads två tutorials: Twisting wire och Twisting wire -- branch effect. I den senare introduceras du till det vanligaste grundmönstret, att skapa förgreningar.


Användning
I sin allra enklaste form kan tekniken användas för att skapa eleganta pärlhängen, som Jean Powers Twisted Pearl Earrings Tutorial. Några enkla smyckesmodeller i tekniken har Panduro instruktioner till i häftet Smycken av metall- och wiretråd (pdf-fil) och några enkla örhängen hittar du hos Crafty Ginger. Tekniken passar mycket bra till tiaror, hair vines och andra hårsmycken, vilket du finner länkar till under Krona, krans och tiara. Något som också är fint är att skapa "filigranmotiv" som sedan fästs i en (coilad) ram för att bli fina örhängen eller halsband. Det kräver mer arbete och noggrannhet, men kan bli mycket vackert. Exempel på detta finner du i Melody MacDuffees Floral Filigree Earrings.

Många fler halsband, armband, tiaror och örhängen finner du i MacDuffees bok Boutique Bead & Wire Jewelry, som jag recenserat här.

I många smycken tvinnas tråden hela vägen, vilket ger ett halvstelt smycke. Tyvärr ökar det också risken att punkter på smycket kan överarbetas (böjas fram och tillbaks på samma ställe), vilket kan leda till att tråden går av. Ett sätt att undvika detta är att göra smycken i "sektioner". I exempelvis Jill Italianos Try some branch dressing görs halsband av kortare grenar, som länkas samman för större flexibilitet.

Bra instruktioner till pärlblomstekniker hittar du hos Beaded Flowers (även teknik 4 och 5) samt Kimberly Chapman -- och många fler instruktioner till just pärlblommor och -träd/grenverk hittar du samlade under Pärlblommor. Även om du bara vill göra smycken så kan modellerna där ligga till grund för smycken -- ta Chapmans pärlgrenverk, som lätt skulle kunna utgöra grunden för ett romantiskt smycke.


Några tips
Som jag redan nämnt tidigare så blir smycken som skapas i denna teknik halvhårda. De går lätt att missforma om bäraren/ägaren är ovarsam. Smyckena ska inte förvaras tillsammans med andra smycken utan i sina egna askar. Lyft dem varsamt när de ska läggas i eller tas ur askarna. Smyckena är inte hur bräckliga som helst, men de kommer att deformeras. Det är inte så svårt att böja rätt spröt och grenar igen, men om de böjs om och om igen på samma ställen så kan de gå sönder.

Du behöver inte använda 0,3 mm tråd. Även 0,4 -- 0,6 mm kan användas, men smyckena kommer att bli grövre och stelare. Om det är en fördel eller nackdel beror på vilket resultat du vill ha. Armbandet ovan är exempel på där tjockare tråd använt. Den absoluta fördelen med att använda grövre tråd till just armband är att den håller formen bättre vilket passar inte minst smycken som utsätts för lite mer påfrestningar, som armband kan göra. Trådtjockleken till trots så känns armbandet luftigt även om det inte är lika skirt som andra tvinnade trådsmycken.

Vill du göra romantiskt slingrande former, men smycket känns bara stelt? När du ska skapa motiv som de du exempelvis kan se hos Melodee MacDuffee så arbetar du med grundläggande förgreningar. Och dessa blir raka när du tvinnar dem. Den stora förvandlingen kommer efteråt. Då använder du dina fingrar och en smal rundtång för att få grenarna att slingra sig. Detta gör en enorm skillnad så bli inte modfälld innan dess! Nedan ser du ett armband under arbete. Jag har redan börjat bearbeta många av grenarna för att du ska kunna se vilken skillnad detta moment gör: från stela, raka grenar till slingrande rankor.


PS! Det finns också en annan variation på att tvinna med pärlor. WigJig tvinnar samman två trådar varav den ene har pärlor påträdda med jämna mellanrum. Detta kan användas som en egen teknik eller kombineras med pärlteknikerna ovan, som fäster pärlorna på "uddar" snarare än fäller in dem i de tvinnade längderna.

1 kommentar:

  1. you have so interesting articles!! thanks a lot. i 've found much interesting and useful for me

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails