Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 21 oktober 2009

Teknik: Tvinnade flerradiga halsband

Flerradiga halsband med vridna pärllängder är mycket elegant, men det är inte alltid helt lätt att få till ett halsband som håller sig vridet. Det klassiska sättet är helt enkelt att göra ett flerradig halsband och sedan helt enkelt bara snurra det några gånger varje gång det bärs. Fördelen med detta är att du dels kan variera hur tvinnat du vill ha halsbandet och dels är det enkelt att göra. Och du får två olika halsband då de har helt olika karaktär beroende på om de bärs snurrade eller ej -- se bilderna här. Men ibland vill pärlare göra snurrade halsband som håller sig snurrade.


Olika tekniker
Det finns lite olika sätt att åstadkomma detta på. Den teknik jag själv använt de få gånger jag gjort tvinnade halsband har varit att först trä alla strängar och avsluta dem med öglor. I ena änden fästs alla rader i låset (med en motring) och i andra änden fästs hälften av raderna i en annan motring. Denna ring fästs någonstans, t ex träs på en krok på väggen, nålas fast med en säkerhetsnål i soffan etc. Sedan håller jag i de sista lösa ändarna och sträcker ut halsbandet så att det nu hänger med låset i mitten. Trådarna tvinnas tillsammans. När de är tillräckligt tvinnade så tar jag tag i motringen -- håller hårt med en nypa i var ände! -- och för de två ändarna mot varandra så de snurrar ihop. Fäst de lösa ändarna i motringen. Dra med handen över raderna för att släta ut eventuella bubblor och sneda rader där trådarna tvinnat ihop sig ojämnt eller slagit en lov om sig själv istället för de andra raderna.

I denna video visas en annan variant där två rader tvinnas åt gånger och sedan avslutas med att flera sådana strängar reds ut och tvinnas samman.

Ett annorlunda sätt, med ett accentrad som slingrar sig mot resten av halsbandet, finns beskrivet hos Bead Studio.

Ger du helt upp efter misslyckade försök att tvinna så kanske Anna Draegers lösning faller dig i smaken istället. Hon gör helt enkelt ett stelt halsband med metalltråd och en spiralformad bas. Basen kan du tillverka själv, men finns även att köpa färdig. Till skillnad från tråd, snöre och smyckesvajer så behåller ju metalltråden sin form när den väl en gång snurrats.


Alternativ till tvinning
Ett alternativ till tvinnade halsband är att fläta längderna löst. Läs mer om detta under "Fuskflätning" på två sätt. Du kan även fläta på mer traditionellt sätt eller t ex använda dig av samma teknik som för japanska snoddar/kumihimo. Det finns många instruktioner på nätet till "twisted necklaces" som egentligen bara är flätade på något vis.

Ännu ett alternativ hittar du i Tigris Twisted Steel där pärlraderna delvis träs genom samma pärlor i två kedjor, vilket ger ett halsband som ser flätat eller tvinnat ut. Och som synes i detta halsband kan spiral rope användas för ett halsband som nästan ser tvinnat ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails