Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 6 oktober 2009

Teknik: Vira en pärlad pärla


Det finns många sätt att skapa pärlade pärlor, vilket jag kommer att gå närmare inpå i framtiden. De allra flesta varianterna -- pärldoppade pärlor undantaget -- kräver att du syr samman pärlorna. I denna lite enklare variant så trär du visserligen pärlor på tråd, men sömnaden inskränker sig till att sy igenom baspärlans hål.


Instruktioner
Instruktioner kan du finna hos Diane Fitzgerald (andra sidan, pdf-fil), Beadjewelrymaking.com, DIY Network och Kiwa. Normalt sett så viras baspärlan in så att den inte alls är synlig, men om du använder en dekorativ baspärla kan du göras som i flera av länkarna ovan: använd färre rader av pärlor för en gallerverkan. För en helt tät pärla, vira bara flera varv med pärlor och variera antalet pärlor i raderna så de täcker tomrummen utan att lägga sig lager på lager.

Istället för en stor baspärla kan du också använda två lite större seed beads (t ex 6/0), som Dustin Wedekind gör i No-Hassle Tassel ("knoppen" på tofsarna) eller bären Nancy Sathre-Vogel skapar i Stitch a little, string a lot.


Tips för finare avslut
När du virar dessa pärlor så kan du få lite fula och ojämna avslut runt hålet på baspärlan. Inte minst som du inte vill lägga pärlor för nära hålet, då de kan riskera att halka ned i det och/eller blockera hålet. Dessa ojämnheter täcks enkelt med en (mellan)pärla eller pärlhatt när du gör använder pärlorna i ett alster. Det är med andra ord inte något att oroa sig för, om du inte tycker om ojämnheten.


Variationer
En variant på denna teknik är de där du först trär en cirkel av pärlor, som ligger runt baspärlans hål, för att sedan sy pärlorna inte genom pärlhålet utan genom småpärlorna i cirkeln istället. Exempel på den typen av pärlor finner du i Diane Hertzlers Spiral Barrel och Spinning Top (pdf) av Gwen Fisher och Florence Turnour (instruktioner på svenska finns på Pärlplatsen). De kräver lite mer nålarbete än de rent virade pärlorna, men följer lite av samma principer.


PS! Pärlorna på fotot är inköpta i butik och tillverkade i Indien. Ett alternativ för dig som gillar looken, men inte arbetet.

1 kommentar:

  1. Jabulani, som på Zulu betyder lycka, är ett fairtrade företag i Durban, Syd-Afrika, som tillverkar sådana här virade pärlor och tuber/rör. 120 kvinnor arbetar med pärltillverkningen som betyder mycket för deras och familjens försörjning i dessa HIV-tider. Jag beställde mina från en pärlbutik i England. Jag är mycket nöjd med de härliga färgerna och kvaliteten. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails