Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 26 oktober 2009

Teknik: Färga tigeröga i din egen ugn


För ett tag sedan kom det på Pärlplatsen på tal om att det går att ändra färg på tigeröga i en vanlig hushållsugn. Att utsätta sten och ädelsten med hetta är en vanlig behandling för att antingen intensifiera dess färg eller skifta den. Exemplen på detta är många: kvartser upphettas för att bli citriner (gul kvarts), diamanter, topas och zirkon värmebehandlas även de för att få andra färger och listan på ädla stenar som behandlas för att få en djupare, mörkare eller ljusare -- och därmed attraktivare -- nyans är lång. Soocho jade är upphettad för att få sina färger och bärnsten, slutligen, upphettas för att bli klarare. Men det är stor skillnad på hur processen går till. Vissa stenar kräver mycket höga temperaturer i kombination med kemikalier eller tryck. Medans andra, så som tigeröga, kan behandlas i en vanlig hushållsugn på högsta temperatur.

På fotot ovan syns tre stenar av vanlig gulbrun tigeröga. Stenen längst till vänster är "naturell" medan mittenstenen värmts till en karamellbrun nyans och den högra stenen är mörkare chokladbrun. En sådan rödaktig tigeröga kallas ibland oxöga. Nästan all oxöga är framställd på detta vis, även om det i undantagsfall förekommer naturligt röd tigeröga.

Tigeröga kan även anta en lilabrun ton. Nedan syns åter tre stenar, varav två är 16 mm runda pärlor. Mittenpärlan är röd tigeröga/oxöga. Till vänster syns en oxöga, som antagit en purpuraktig brun ton. Oxögepärlan till höger har inte ändrat färg särskilt mycket utan har bara blivit något mörkare. Resultatet blev inte lika lyckat, vilket delvis visar hur mycket tillfälligheterna styr det hela och hur man får experimentera sig fram till rätt temperaturer och tid.


Hur länge stenarna behöver hettas upp för att byta färg beror många saker, men räkna med minst en halvtimme på 275° C. Tänk på att stenarna inte ska utsättas för allt för extrema temperaturskillnader då det kan få dem att spricka -- läs mer om det här. Jag satte in pärlorna i en kall ugn och lät dem även svalna där. Vill du inte prova dig fram på egen hand så finns det ett "recept" på detta hos t ex Focalstones.com. Notera att stenarna där bäddas in i ren sand och ugnens temperatur ökas stegvis för att minska spänningar i stenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails