Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 17 november 2009

Tillbehör: K.O. Beading Thread


K.O. är en japansk pärltråd tillverkad av Kobayashi Co. Ltd., som blev lovprisad av många pärlare när den kom för något år sedan. Att den då var ganska svår att få tag på gjorde inte saken sämre: vissa missade helt att den fanns, men det fanns andra som blev mycket nyfikna på denna otillgängliga nya tråd. Och varje gång en ny lyrisk pärlare lade in ett gott ord för tråden så återkom samma fråga: var finns tråden, jag måste få testa den! Numer är det inte svårt att finna tråden, vare sig du vill handla i en svensk pärlbutik eller en engelsk eller amerikansk.

En annan sak som gjorde tråden speciell var att den utarbetades speciellt för pärlarbete, vilket är ganska ovanligt: de flesta andra trådar har använts inom andra områden när pärlarna fått upp ögonen för dem. K.O. är en nylontråd som tillhör klassen "single-ply parallel filament threads", vilka främst används till att sy och brodera med. Den är non-stretching och ytbehandlad, vilket innebär att den inte behöver vaxas och töjas innan du börjar sy med den. Dock går det bra att använda Thread Heaven om du vill få tråden att glida bättre. Tråden är något platt i genomskärning, men inte så extremt platt som t ex C-Lon, vilket gör den lätt att trä även på små nålar. En platt tråd är också enklare att sy genom samma pärla flera gånger.

K.O. marknadsförs som motståndskraftig mot töjning och nötning, men du kan råka ut för båda delar om du använder och sliter hårt på den. Dock är den bättre på att stå emot de typerna av slitage än många andra trådar. Det är heller inte lika lätt att råka sy igenom tråden som är fallet med de vanligare varianterna C-Lon och Nymo, men om du syr och repar upp mycket kan det hända.

Tråden finns inte alls i lika många nyanser som de "klassiska" ovan nämnda pärltrådarna. Tillverkningen har fokuserat på 12 färger, baserat på dussinet bästsäljande nyanser av Nymo. Våren 2010 tillkom 6 ytterligare nyanser. Frågan är ju också hur viktigt det är att ha en nyans för varje pärlfärg -- oftast är pärltråden så diskret att en nyans passar till väldigt många pärlor, se bara på alla som använder Fireline, vilken enbart finns i två nyanser (eller tre om du frestas använda neongrönt). Du kan inte färga K.O. med märkpenna, vilket annars fungerar på vissa trådar.

De rullar du hittar i många pärlbutiker är i storlek B, som alltså motsvarar Nymos storlek B. Längden är ca 50 meter tråd per rulle och priset är noterbart högre än vad du får ge för t ex C-Lon eller Nymo. Vill du ha en tråd som är lätt att arbeta med kan det dock vara värt priset.

Det finns även en grövre variant av K.O., storlek D. Denna är dock mycket ovanlig att stöta på i pärlbutiker och jag har i princip bara sett den hos Beadcats, som säljer K.O. D både på spolar om 300 meter och mindre förpackningar om 30 m (ej i katalogen, se foto nedan). I denna storlek finns inte alla nyanser som storlek B görs i och vill du köpa de små förpackningarna kan du vara beredd på att inte alla nyanser i storlek D finns att köpa.

Utöver detta finns också K.O. Super, en grövre vit tråd av polyeten (PE) som säljs på rulle om 25 m. Styrkan på denna tråd är 6,35 kg (14 lb).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails