Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 7 december 2009

Mönstertips: Fågelbon


Egentligen helt fel säsong för fågelägg, men kanske något för dig som längtar till våren och sommaren. Dessa söta fågelbon är enkla att göra och kräver lite material så de kan också passa perfekt som sista-minutenjulklappar/-presenter. De romantiska fågelbona med tillhörande ägg har varit efterfrågade av många pärlare de senaste åren och nu har de även funnit vägen till min blogg.

Fågelbona används ofta som halsbandshängen och ibland som ringar, men de kan även användas för andra typer av dekoration. Koppar- och mässingstråd samt brunfärgad koppartråd (s k craft wire) är idealiska att använda till ett bo då färgen påminner om äkta fågelbon, men för lyxigare varianter är även silvertråd eller gold-filled fint. Till ägg används ofta sötvattenspärlor, som många gånger har en passande form (rispärlor), färg och lyster. Men även stenpärlor kan användas -- exempelvis skulle dalmatinerjaspis med sina fläcka påminna om många vilda fåglars ägg. Som du kommer att se i länkarna nedan så använder vissa även starkare färgade pärlor, som då mer påminner om påsken och påskägg än naturliga fågelbon. Något som kan bli lika fint det.

Det finns flera instruktioner och tutorials på nätet. Detaljerna i arbetsgången kan variera, men annars är principen i alla instruktioner vanligen den samma. Gratis instruktioner finner du t ex hos Just Something I Made och Denise Mathew/YouTube. Denise visar även hur du gör en ring med fågelbo i en tvådelad video: del 1 och del 2. Som ett sidospår vill jag också passa på att tipsa om Cindy Gimbrones fågelhänge, som har en fågel istället för ägg i boet. Hos Stampington/Creative Impulse och Vintaj hittar du instruktioner inklusive montage till halsband med svalor.

Betalinstruktioner finner du hos Heather Powers, Something Sublime, AnneMade Jewelry, Creations by Janice (scrolla nedåt) och Purple8p/JewelryLessons.com. Sistnämnda har även skrivit instruktioner till en ring: Birds Nest Rings.

Du behöver inte använda dig av tre ägg. Det går bra även med ett, vilket inte minst är vanligt i ringar och något jag tangerade när jag skrev om Enkla ringar i metalltråd. De här varianterna ses inte alltid som "ägg i ett fågelbo" utan ofta bara som en pärla inramad med tråd. Exempel på denna typ av smycken finner du i Eni Okens Nest Ring, tadaosgirls Robin's Egg Bracelet och hos Across the Ponds ring.

Ja, man kan även göra en variant med ett bo som ram till en berlock med ägg, som i Heather Powers Simple Nest Necklace.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails