Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 14 januari 2010

Lästips: Japanska pärlböcker


Japanska hobbyböcker har i flera år varit eftertraktade av så väl pärlare som andra pysslare. Det märks kanske inte minst i virkarnas intresse för s k amigurumi. Men även pärlare har suktat över dessa böcker, som åtminstone tidigare kunde vara lite svåra att hitta. Idag finns det flera japanska och amerikanska säljare på t ex Etsy och eBay, som säljer diverse pärlböcker och -tidningar. Flera av de titlar som syns i fotot ovan kommer därifrån, mer specifikt från shoppen Simply Pretty Japanese Bead Books.

Böckerna kan ha många olika inriktningar, men en teknik som är vanligt förekommande i såväl smycken som pärldjur är cross-weaving (2-needle RAW). Är du intresserad av denna teknik så kan böckerna vara speciellt intressanta för dig. I övrigt finns allt från trädda till sydda smycken. Förutom smyckesböcker så finns också ett antal böcker, som bara handlar om söta pärldjur och miniatyrer (inte minst pärlade bakelser etc) -- perfekt för pärlaren som gillar allt som är kawaii. Om du vill få en känsla för vad böckerna innehåller för typ av projekt skulle jag föreslå att du kikar på de japanska mönsterlänkar, som du kan finna längre ned i bloggens vänsterkolumn.

Hur är de då att läsa? Enligt min erfarenhet är böckerna rent tekniskt upplagda likt vänsterländska böcker, som läses från vänster till höger, medan tidskrifterna -- som utseendemässigt mycket liknar böckerna, men med lite mer reklam och artiklar -- läses på japanskt vis från höger till vänster (precis som dina mangapocketar). Det är inget större problem än att du snabbt kommer in i det, speciellt som du inte följer en berättelse utan instruktioner, som oftast är begränsade till en sida.

Kan du, likt mig, läsa ingen eller väldigt lite japanska så är det inget hinder. Oftast finns det tydliga bilder med färgkodade pärlor. Antalet pärlor och storlekar anges i "våra" siffror. I vissa fall kan det vara bra att kunna grundläggande pärltekniker eftersom vissa saker förklaras i text, men har du redan grunden är illustrationerna oftast tillräckliga.


En noterbar skillnad i illustrationer syns till vänster i bilden ovan. För pärlbollar etc i cross-weaving så visas en enda teckning för hela bollen. De flesta av oss är vanda vid att sådana illustrationer delas upp i etapper, som t ex här, och inte med alla pärlor och trådpassager i en och samma bild (exempel). Ju mer komplex tredimensionell form som ska sys desto svårare kan det vara att ta in en sådan bild och det kan verka väldigt komplicerat vid första anblick. Tricket ligger i att hitta utgångpunkten, oftast markerad med stjärna, och sedan följa trådarna pärla för pärla. I vissa mönster så brukar dessutom pärlorna vara numrerade.

1 kommentar:

  1. Det kommer så mycket vackert och sött från Japan. Som ikebana och en viss vit kisse. De där illustrationerna kan vara riktigt hemska, särskilt om de är tryckta i ljusa färger. Därför rekommenderar jag att man skannar och förstorar upp instruktionsbilderna om man har problem med synen. Irina

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails