Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 28 januari 2010

Teknik: Vertical netting

Vanligtvis sys netting "horisontellt" från sida till sida, men det finns en variant på tekniken, som snarare sys uppifrån och ned. Denna teknik brukar kallas för vertical netting och används framför allt i bredare halsband (s k collars). Nettingtekniken associeras med ryska pärlarbeten likväl som med afrikanska.

Grunderna finns beskrivna t ex på Beadwork.about.com (se även mönstret Elegant Netted Bead Collar), Beadjewelrymaking.com, Vacacita och hos mästerliga Varvara (pdf-fil). Hos den senare finner du även många mönster i just vertical netting. Hos Beadwrangler finns bilder som visar skillnaden mellan att sy med tjeckiska seeds och Delicas (cylinder beads). Hur du kan sy fast nettingen i en bas gjord i annan sydd teknik får du bl a veta i Paula Adams instruktioner, som du finner på Beaded Balloons. Vertical netting kan även sys som en avslutande frans på pärlbroderier och tyg, se Beadwork.about.com.

Ett klassiskt mönster i vertical netting är African net, som du finner instruktioner till på Beadwork.about.com samt Eagle Spirit UK. På den senare sajten finns även några variationer på grundmönstret samt ett grafpapper. Ett nettinghalsband kan även bli en bas för att brodera på ytterligare utsmyckning, som i några av Varvaras mönster eller Lynn Davys Marie Antoinette.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails