Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 2 februari 2010

Lästips: Lär dig göra smycken av dina stenfynd


Karen Hørmann & Anette Ib (2004): Smykker af strandsten. Forlaget Hørmann & Ib. 88 s.

*

Hørmann och Ib är två danska smyckesmakare som har gett ut ett antal smyckesböcker på eget förlag. De flesta titlarna verkar vara slut i svenska nätbutiker, men på Anette Ibs hemsida finns de liksom hos några danska specialister på smyckesmaterial (t ex Ravstedhus). Detta exemplar är inköpt hos Slöjd-detaljer, som dock ej längre verkar ha titeln i lager. Det är med andra ord inte en av de allra mest lättillgängliga titlar, som jag recenserat.

Denna bok fokuserar på smycken skapade av strandsten eller andra vanliga stenar du finner ute i naturen. Den inleds med några tips på var du kan hitta olika stenar (visste du att stenarna på östliga kuster inte ser likadana ut som stenar på västliga stränder?) och hur du kan se om en sten är smyckesmaterial. Du får även en genomgång av de vanligaste danska stenarna, som i stort är de samma som i Sverige: porfyr, sandsten, "svarta stenar" (larvikit, basalt, amfibiolit), granit, gnejs, kvarts och flinta. Liksom tips angående stenars hårdhet och eventuella problem med sprickor och hål.

Metoder för att bearbeta sten, som gås igenom i boken, är sågning för hand, kapning och motivsågning med elektrisk såg, borrning med multiverktyg (Dremel, Proxxon) på frihand eller med static, handslipning, stentrumling, vibratorslipning och (facett)slipning med slipmaskin. Du får också lära dig skillnaden mellan olika diamantborr och sågklingor samt hur du kan fixera en sten för borrning med hjälp av stenlack. Teknikerna beskrivs och illustreras av många tydliga bilder. Främst ska de ses som en grundläggande introduktion så för dig som är riktigt sugen blir säkerligen några frågor obesvarade, men du får tillräcklig information för att börja arbeta med sten.

Det enda jag saknar i den delen av boken vore lite mer säkerhetsföreskrifter, speciellt kring sågningen. Stenarna är ofta så små att fingrarna är väldigt nära sågklingan -- det behövs bara några sekunders ouppmärksamhet för att en olycka ska hända då och jag, som fortfarande har ärr efter att ha skurit mig på en brödskärare som barn, känner bara hur det ilar i fingrarna när jag ser några av bilderna. Även ögonen är utsatta så skyddsglasögon och rätt kläder är viktigt.

Sedan följer ett litet kapitel om olika sätt som du kan dekorera stenen. T ex genom att gravera hålmönster eller bokstäver, applicera bladguld, limma fast pärlor på stift av metalltråd eller fästa s k presettings, alltså redan infattade smyckestenar. Du får också lära dig att smälta kulor på metalltråd för dekoration.

Själva smyckesprojekten sträcker sig över halsband, hängen, ringar, örhängen, manchettknappar och broscher. Den allra vanligaste tekniken som används är att limma fast stenen på metalldelar alternativt limma fast öglor för upphängning eller länkning. Upphängningarna varierar från enkla öglor som du får lära dig att göra själv, men som också finns att köpa färdiga, gummiringar (o-ringar), metallplatta med hål (återkommande), tillsågat metallrör och böjd metallskena. Boken avslutas även med tips på just hur du limmar fast metall på eller i sten. Men några andra metoder används också nämligen nitning och vid ett tillfälle även en enkel kloinfattning. Inga av metoderna kräver med andra ord att du kan använda en brännare. Här finns också ett halsband där genomborrade stenar träs på tråd som vilka pärlor som helst.

Alla smyckesprojekten faller mig definitivt inte i smak, men genom att olika lösningar används för att fästa samman stenar och metall till smycken så ger de flesta projekten bra information kring grunderna för att skapa stensmycken. Dessutom ges tips kring vad för stenbitar som passar till olika smycken och exempelvis hur du tacklar det faktum att du troligen inte har två helt identiska stenar när du ska göra örhängen.

Förutom limning av sten avslutas boken med några ord om hur du komponerar olika stenar till ett smycke med tanke på stenarnas form, färg och mönster. Exempel på olika lås att avsluta smyckena med ges också.

Sammanfattningsvis tycker jag att boken på ett lättfattligt vis går igenom olika bearbetningsmetoder för nybörjaren, även om jag saknar med säkerhet kring användandet av elverktygen. Smyckena visar hur olika lösningar kan användas för att skapa med det nya smyckesmaterialet. Det här är en bok för dig som vill arbeta med det som många avfärdar som gråsten och dig som vill ha kvar mycket av den naturliga formen och ytan i dina stenar. Är du mer intresserad av att lära dig olika slipningar och använda mer traditionella smyckestenar så finns det troligen andra böcker som passar din inriktning bättre (till namnet men ej innehållet känner jag till Slipa stenar av David Olson som lär ut både facett- och cabochonslipning).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails