Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 23 februari 2010

Manekis projekt: Hänge av instickslås


"Tabben" på ett instickslås kan skadas om de blir lite omilt behandlat eller inte helt passar låset. Om det händer finns det två saker som kan göras. Först och främst kan du ersätta tabben med en ny. Hur du gör dessa kan du läsa mer om i inlägget Gör dina egna lås. Använder du sterlinglås kan du också ha tur att finna en passande tab bland halvfabrikaten hos specialister på guld- och silversmide.

Men om detta alternativ inte funkar och du har ett lås, som är för fint för att kassera? Har du tur kan du utan allt för mycket arbete göra om låset till ett hänge. Eftersom du inte kommer att såga eller klippa av någon del och inte heller löda så fungerar det även för pläterade lås. Observera att just de steg som visas här inte fungerar på alla lås. Mer om det nedan.


Material:
(Trasigt) instickslås med dekorativt motiv
Oval motring (storlek beror på låset)

Verktyg: Två spetstänger -- alternativ en flacktång/plattång och en spetstång -- ev. pincett.




1. Börja med att kontrollera hur låset ser ut. Har det en fastlödad ögla som i exemplen ovan? Grattis, då har du redan ett färdigt hänge så fort du tar bort "tabben", dvs den metalldel som trycks in i låset. Behåll ev. tabben, som den ej är skadad, och fäst pärlhängen, berlocker etc i den för en avtagbart "tofs".

Har du ett lås med "öppna" sidor? Här finns många möjligheter att länka fast pärlor och smyckesdelar. Ev. kan du behöva kapa en fastlödad ring så metoden passar speciellt för smycken i en solid metall.



Har låset en perforerad baksida och öglor som verkar utstansade ur en metallbit, vilken sitter fast i en springa på undersidan av låset (se bild ovan)? Då passa instruktionerna här nedan dig. Kontrollera först att motivet på låset kommer att hänga på rätt håll om springan där tabben trycks in hålls uppåt.



2. Ta bort de lösa metalldelarna. Tabben tas helt enkelt ur, om den inte redan är borta. Biten med öglorna på motstående sida hålls fas genom att en liten "tapp" sågats ut och böjts upp på låsets insida. Ibland räcker det att hålla låset i ett fast grepp och dra ut metallbiten med en tång. Du kan behöva dra ganska hårt, men inte så hårt att låset skadas.

3. Fungerar inte detta kan du föra in ena benet på en pincett i låset och på så sätt platta till den lilla tappen. Dra sedan ut biten från utsidan. Misslyckas även detta finns ett tredje sätt: använd en rejäl avbitare eller såg och kapa de delar av blecket, som är bredare än springan. Eftersom springan på motstående sida av låset är större så behöver du bara hålla upp låset och låta blecket ramla ut. Det är lite pilligt att komma åt med avbitaren så spar detta som sista utväg.




4. Nu ser låset ut som ovan, med en större och en mindre öppning på varje sida. Enklaste hänget skapar du genom att föra en oval motring genom öppningen där "tabben suttit" och sedan genom det närmaste hålet på den perforerade baksidan. Stäng motringen. Använd en oval motring eftersom denna inte buktar ut på samma sätt som en rund ring.





Variation 1: De många hålen och springorna gör att det finns flera olika sätt att använda ditt söndermonterade lås. Är låset inte allt för tungt kan det t ex broderas fast på ett underlag. Eller användas som en slider med tråd eller smyckesvajer som träs genom de två springorna. Limma fast en broschnål eller magnet. Låt din kreativitet få leka fritt med olika användningsområden.

Variation 2: Vill du vara mer drastisk kan du såga bort hela underdelen av låset. Använd som ovan, t ex genom att löda fast en upphängningsögla, broschnål el dyl. Observera att detta endast passar lås som inte är pläterade. Ska du limma fast motivet så att baksidan helt täcks kan det även fungera för pläterade och färgade lås eftersom skadorna inte syns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails