Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 1 februari 2010

Verktyg: Avbitare


Avbitaren är ett av de viktigaste verktygen för de flesta pärlare och smyckestillverkare. Den kommer ofta till användning, vilket gör inköpen speciellt viktiga att tänka igenom. Det är nämligen skillnad på avbitare och avbitare.


Typer av avbitare
Först och främst kan avbitartänger delas in i två kategorier: ändavbitare (nedan t h) och sidavbitare (t v). Den förra påminner mycket om en hovtång i utseende och används för att kapa tråd rakt framför dig. Den senare har sina käftar åt sidan, vilket gör det lättare att komma närmare en yta när du ska kapa en tråd eller dylikt. Därför är sidavbitaren också den variant som främst används vid smyckestillverkning.



Precision
När du tillverkar smycken så vill du ofta kunna klippa av en tråd etc väldigt nära inpå ditt smycke. Därför är det viktigt att välja en avbitare som är smidig och lätt når in till tråden i alla "vinklar och vrår". Bland elektroniktängerna finns det avbitare som har tunnare käftar, som är vinklade framtill (se "minitången" och den blå avbitaren överst). De kommer åt bättre än en avbitare med tjockare, rundade käftar. Nackdelen är att du frestas att oftast klippa med den yttersta spetsen, som snabbt blir slö och skadad. Om du kan ska du alltså så ofta som möjligt klippa av tråd genom att hålla den mitt på käftarna.


Snitten
En annan sak, som skiljer mellan avbitare, är hur snittet blir. En avbitare kapar tråden genom att pressa samman den, vilket gör att metallen trycks ihop till en platt spets. I extremfallet kan snittet därför se ut så här ><. Tråden får då slipas ned efter kapning för att inte få fula spetsar, som kan rispa hud eller fastna i kläder. Det finns avbitare som ger rakare snitt än andra. Det brukar kallas för flush eller flush cut och finns i flera "grader" där super flush cut ger ett mycket rakare snitt är bara flush. Ser du den engelska benämningen micro-bevel (eller bara bevel) betyder det att snittet inte blir helt rakt. Double flush cut innebär att tråden kapas rakt på båda sidor medan semi-flush, som är vanligast, innebär att det blir ett snitt vilket kan beskrivas som >|. Dvs du får en sida där tråden har en vass spets och en sida som är slätare, om än inte så rak som i min figur, se fotot nedan samt WigJig.


Trådänden som är på sidavbitarens "undersida" kommer att bli den som får rakast snitt. Tänk därför på att vända din avbitare på rätt håll. Och ska båda ändarna vara raka, t ex om du göra länkar eller motringar, så ska du efter att ha kapat tråden en gång, vända på avbitare och klippa den andra trådänden så även den blir rak. Då slipper du slipa lika mycket.


Kapacitet
Alla avbitare har gränser för vilka material och dimensioner de kan kapa. De tänger, som är ideala till smyckestillverkning, är ofta gjorda för mjuka metaller som koppar och silver. Försöker du kapa stål med dem så skadas de. Tänk på att din smyckesvajer är gjord av just ståltråd. Vissa avbitare har en informationslapp där det står hur grova dimensioner du kan kapa i olika material så håll utkik efter detta. Exempel på vad olika tänger passar till finns på Beaducation.

För riktigt hårda material som tjocka ståltrådar finns speciella kraftavbitare. Och för memory wire (pianotråd) finns det också en speciell typ av avbitare med väldigt korta käftar, vilket ger större kraft. Memory wire ska aldrig kapas med din vanliga avbitare. Om du inte känner för att köpa en ny.


Kvalitet/pris
Avbitare, som du snabbt märker, finns i flera olika prisklasser. Beroende på hur mycket du använder din avbitare kan det vara värt att lägga några extra kronor, men du behöver inte betala för en Lindström för att få en användbar avbitare, som håller ett bra tag. Ju mer beroende du är av din avbitare, desto mer är den värd att lägga pengar på. Ofta kan det vara bra att ha flera tänger: en som du använder till grövre och hårdare tråd, vilken du inte är lika rädd om, och en med bättre kvalitet för precisionsarbetena.


Ergonomi
Liksom alla tänger är ergonomi en viktig aspekt. Även här gäller att ju mer du använder avbitaren, desto viktigare är det att den är bekväm att använda. Testa gärna avbitaren i handen om du är i en affär: Är handtaget lagom långt så det inte skaver i handflatan? Är handtagen lagom för dina händer (gäller speciellt dig med lite mindre händer)? Behöver du en tång med extra mjukt och ergonomiskt handtag eftersom du lätt får kramp eller värk? Hur ser "fjädringen" ut -- är den lagom så att du inte behöver ta i för mycket men ändå där så att de öppnar sig av sig själv?


Säkerhet
När du kapar metalltråd är det ofta lätt hänt att trådbitarna flyger iväg. Har du riktig otur kan de träffa dig eller någon annan i ögonen. Det är heller inte roligt att trampa på en vass metallbit. Se därför till att alltid hålla en hand över tråden när du klipper och använd gärna skyddsglasögon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails