Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 10 mars 2010

Material: Lava



Lava är precis som det låter en porös sten, som skapas av stelnad lava från vulkaner. Dess många ihåligheter gör att ytan kan likna en ost eller ett månlandskap och skiljer sig i utseende från de flesta andra stenar. Dess porösa struktur gör även att stenen blir relativt lättviktig.
Notera att lava eller lavasten är basalt och ska inte förväxlas med vad som ibland på engelska kallas black lava glass (vulkaniskt glas), vilket är ett annat namn för obsidian.

Vanligaste färgen på lavapärlorna är svart, men du kan även finna brun lava, som varierar lite i färg från kanelbrun till choklad. Går den mer åt kanel och rödbruna toner kallas den ibland för röd lava (red lava). Stenarna är ofta inoljade med paraffinvax för att den grova strukturen inte ska irritera huden (tänk på pimpsten) och lösa partiklar inte smutsa ned hud eller kläder. Den är vaxet som gör den vanligtvis grå stenen svart. Brun lava vaxas inte lika ofta som den svarta.

Lavapärlor har även ett lite speciellt användningsområde: de kan målas med silverpasta (=flytande silverlera). Täck pärlorna helt eller delvis, men glöm inte bort att först bränna bort vaxlagret i brännugnen. Kombinationen silver och lava ger oftast en fin kontrast mellan den grova mörka stenen och den ljusa blanka metallen.

Förutom "rena" lavapärlor har t ex Fire Mountain Gems varianter med infattade swarovskikristaller.


Huvudsakliga källor:
Rings & Things Gemstone Index: lava
Wikipedia: Basalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails