Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 25 mars 2010

Mönstertips: Gör dina egna smyckeskedjor


Med metalltråd kan du göra dina egna kedjor till armband och halsband. Smyckeskedjor kan anta många former. Det kan vara så enkelt som att länka samman en rad av motringar, men kan likväl kräva betydligt mer bearbetning: forma tråd, löda, hamra, göra öglor, surra tråd osv. Fokus ligger här på kedjor, som passar att använda tillsammans med hängen och pärlor, men här finns också en del större kedjor, vilka är smycken nog i sig.

Att tillverka kedjor är något som berörts även tidigare så se även inläggen Chain maille, En mångsidig kedja, Spiralkedjor, Wire fusing och Vikingastickning.

En nätt kedja finner du i Old-Fashioned Chain. Figure 8 Chain är en annan klassiker, som byggs upp av åttor. The Unbreakable Chain är ännu en klassisk modell, som de flesta någon gång stött på. Grundkedjan kan också varieras på många vis, som Lisa Niven Kelly visar i Three Industrial Chains. I Chain trio återfinner du bl a fox chain, som beskrivs i ovan nämnda En mångsidig kedja, och en fin variant på åtta-kedjan. Även Southwestern Style Silver Necklace ger instruktioner till en kedja som påminner om åttorna, men med surrade midjor. Medan Twisted Spiral S Chain adderar spiraler till öglorna.

Hos Jewelrymaking.about.com finns instruktioner till en handfull kedjor, bl a klassiker som den här. Även WigJig har många kedjor bland sina armbandsprojekt och bland halsbanden kan du finna Wire Wrapped Chain Necklace, Confetti samt Large Jewelry Wire Links Necklace.

Har du en brännare så kan du göra fina detaljer på dina kedjor genom att smälta kulor -- se bara Peacock Chain och den organiska "friformkedjan" i Role Reversal. Mer öga för detaljer: i Coily Colored Jump Ring Chain får en enkel kedja en färgklick av metalltrådsspiraler.

Kedjor kan även göras av tjockare tråd, som hamras till länkar. Två vitt skilda exempel på detta finner du i Dino Bone respektive Scalloped Chain.

Swarovski har designat en kedja som består av kristallpärlor och metalltråd, vilken beskrivs bl a hos Fire Mountain Gems. För lite mer arbetade kedjor med instruktioner på svenska, se Panduro. Se även Art Jewelry för ytterligare kedjor. Interweave har två projekt med kinesiskt tema: Double Decker "Chinese Chain" och Chinese Stretched Knot Chain.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails