Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 26 mars 2010

Mönstertips: Trendiga armband av gummislang eller läder


Vem som gjorde armbanden först vågar jag inte svara på, men troligen har Pandora och BLOG (från Aagard) bidragit till deras popularitet. Tidigare har Pandora och diverse andra liknande system främst använt sig av ormlänkar för att trä upp pärlorna på. Men sedan kom de tuffare svarta läderremmarna med en tydlig unisexstil. Nedan finner du två olika varianter på detta.

Båda de ovan nämnda tillverkarna har börjat använda flätad läderrem, som bas för berlock- och pärlarmband. Exempel på hur du kan göra dina egna varianter finner du hos Panduro. Direkta instruktioner ingår ej, men principen är enkel: läderremmen limmas fast i ett ihåligt rörformat lås. Kolla först hålstorleken på dina tilltänkta pärlor innan du väljer läderrem och tänk på att pärlorna -- om de ska vara utbytbara -- måste gå att trä över både lås och rem.

Det finns också en annan typ av armband där låset görs av själva "snodden" enligt principen ögla och knut (jämför Gör dina egna lås). Armbanden kan som sagt göras av antingen gummi eller läder/läderimitation. Längden kan variera: antingen "vanlig" längd eller så görs armbandet långt nog för att viras två varv rund handleden (jämför wraps). På det träs storhåliga pärlor likväl som berlocker. Instruktioner finner du hos Creativ Company samt hos Panduro som använder färgglada remmar av läderimitation/gummi. Den senare tipsar även i bild om att använda grov flätad läderrem. Notera också att Panduro använder en speciell smyckesdel för att hålla ihop öglan medan Creativ Company surrar den med tunnare lädersnöre (se även Tagling för ytterligare alternativ).


Tips: Vill du inte att pärlorna ska glida på armbandet? Om hålen på pärlorna bara precis är tillräckligt stora för att gå på remmen kommer de att sitta still. Annars kan du göra som ett smyckesföretag verkar ha gjort: använd o-ringar på var sida om pärlan. För berlocker gäller det bara att välja en motring, som är lika grov som remmen så att den klämmer åt lätt.

För mer armband och andra smycken av läderrem/-snören, se Feminint och maskulint i läder och mocka.


Fotot, som visar den andra varianten av armband som tagits upp, är © Creativ Company AB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails