Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 2 mars 2010

Noterat: Efter piratdöskallarna -- calaveras

Döskallar och pirater har varit återkommande de senaste åren, men nu verkar de klassiskt avskalade döskallarna får konkurrense från de mer färgglada calaveras. Calavera är spanska för döskalle och det som avses är just i detta sammanhang s k calaveras de azúcar, sockerdöskallar med färggranna kristyrdekorationer, som är en del av firandet av den mexikanska högtiden De dödas dag (El Día de los Muertos). En högtid som firas även av latinska grupper i bl a USA, vilket kan förklara intresset från amerikanska pärlbutiker.

Att finna pärlor med calaveramotiv är inget nytt, men jag har sett mer av det på sistone. Nyligen lanserade amerikanska TierraCast en kollektion berlocker med inspiration bl a från De dödas dag och calaveras (Viva Mexicana!, som beskrivits tidigare). Sedan tidigare går det även att finna peruanska keramikpärlor i form av calaveras, se t ex bild i mönstertipsen Döskallar och skelett. Det finns även färgglada halvädelstenspärlor och färgade plastpärlor som med lite fantasi kan passa temat. Exempelvis Rings & Things har nyligen tagit in färgglada calaveras i form av kinesiska lampworkpärlor. Gaea gör färgglada pärlor och hängen med mycket blommor, som för tankarna till livets glada stunder snarare än dödens mörker.

Instruktioner till att göra egna calaverapärlor finns i ovan nämnda mönstertips.



PS! Mer om De dödas dag och sockerkranierna kan du läsa på Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails