Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 9 mars 2010

Pärlsorter: Etsade stenpärlor


I Vackra etsade pärlor tipsade jag om kemiskt etsade och sandblästrade stenpärlor, men visste du att det inte är ett nytt påfund att etsa sten motiv på pärlor av (halvädel)sten? Detta beskrivs av pärlforskaren, magretologen, Peter Francis på The Bead Site.

De äldsta etsade pärlorna var av karneol och dateras till tiden före 2000 f. Kr. Med andra ord, ca 4 000 år gamla. Då skapades etsade pärlor i Egypten och Indien. Bilder på dessa stenar visar dels helt etsade pärlor, men framför allt motivetsade. På 500- till 1000-talet verkar dock den indiska traditionen har försvagas och istället tillverkas många pärlor i Persien (nuvarande Iran). Pärlorna användes inte minst för handel i Mellanöstern och Ryssland. Traditionen att etsa karneol fortsatte i Persien under islamisk tid och då var ett vanligt motiv föga förvånande verser ur Koranen. Senare övergick de till att istället etsa plaketter av karneol, men även detta upphörde i modern tid, troligen på 1930-talet.

Horace Beck, som forskade i dessa pärlor, menar att de gick att dela in i två typer: röd sten med vita etsade linjer (vanligen karneol) och vit sten med svarta mönster. Den vita stenen var inte alltid naturligt vit: många gånger var det karneol som hade gjorts vit innan den etsades. För att få svarta linjer istället för de ljusa/vita, som etskrämer oftast ger, så användes troligen koppar. En annan forskare uppmärksammade även en tredje, mycket sällsynt, variant: svarta linjer på röd karneol. I några fall användes även svarta motiv som accent på vita etsningar.

Att kalla processen för etsning är dock inte helt korrekt: man använde inte syra utan alkaliska ämnen, soda. Torkad soda eller kalium blandades med växtsaften från en planta vid namn kirar och målades på stenen, som fixerades i en lerform. Stenen placerades sedan i fem minuter i glödande träkol. Efter detta återstod enbart att rengöra pärlan innan den var färdig att använda.


Än idag görs pärlor, som följer denna urgamla tradition, om än kanske med modernare kemikalier. Dels finns det kinesiska eller tibetanska pärlor med klassiska motiv och inskriptioner, som i fotot ovan, och dels finns det mer moderna motiv. De senare skapas såväl i massproducerande fabriker som av enskilda hantverkare och pärlmakare -- i Väst såväl som Öst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails