Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 9 april 2010

Mönstertips: S-länk som designelement


S-länken är både enkel att göra och mångsidig att använda. Inte minns används den ofta som kroklås -- något som märks i inlägget Gör dina egna lås. Men de s-formade komponenterna kan även användas som länkar i ett smycke. I sin enklaste form kan de fästas samman till kedjor, som nämnts i Smycken av lås, och därifrån kan de även utvecklas till med avancerade motiv.

För instruktioner till enkla och dekorerade lås, se ovannämnda artikel om egentillverkade smyckeslås.

S-länkarna kan som sagt länkas samman "på längden" för ett enkelt arm- eller halsband, se t ex Just Simply Charming. Detta kan sedan dekoreras med exempelvis pärlberlocker, som i Beaded Charm Bracelet. Länkarna kan även sammanfogas "på bredden", som i S-linky Bracelet. Länkarna kan kortas av för att ge mer kvadratiska smyckesdelar, som i Tiny Winders Link Necklace.

För extra säkerhet kan de öppna ändarna surras ihop, som i exempelvis Wire Flemish Spiral Bracelet, Necklace & Earrings. Missa inte dessa instruktioner, som visar många olika sätt att använda s-länkarna på.

Ett lite mer ovanligt sätt att använda länkarna finner du i S-Link Medallion. S-länkarna kan också bara delvis användas i ett smycke. Ett sirligt exempel på detta finns i Lisa Niven Kellys Scroll Gate Chain. I Elegant S-Link Bracelet används länkarna för att kanta ett chainmailarmband.

Själva formen kan också "broderas ut" som i t ex Funky 8 Link där ändarna korsar mittentråden eller Celtic Lace där de små motivet kan ses som s-länkar med treklöveröglor i ändarna. "SideWinders" är i princip förlängda s-länkar. Och Angular S-Link gör kurvorna kantiga istället. Not: alla dessa exempel är gjorda på mönsterjigg, men går självklart också bra att göra med rundtång istället.

S-länkarna kan även varieras som lås: varför inte häkta samman två s-krokar istället för att göra en krok och ögla? Ett sätt två krokar framtill för utbytbara hängen/fokaldelar.


Fotot är © WigJig, här använt med vänligt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails