Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 29 april 2010

Mönstertips: Smycken av kaurisnäckor



Snart är det sommar och vad passar bättre än att skapa somriga smycken med snäckor? Kaurisnäckan har använts till prydnand av människor sen bokstavligt talat urminnes tider. Att använda kaurisnäckor är att fortsätta en tradition från våra allra äldsta mänskliga förfäder.

Främst kanske de associeras med "etniska" smycken, surfsmycken, magdansare eller hampasmycken från hippietiden, men det finns även möjlighet att skapa andra stilar. Innan vi går vidare till projekten vill jag därför tipsa om Zayunu by Design, som med sina bröllopssmycken visat att kaurisnäckan inte bara passar i rustika och strandbetonade smycken utan även trivs bra tillsammans med kristall, sötvattenspärlor, silver och andra mer lyxbetonade material som hör brudsmycken till.

Lite mer inspirationsbilder finner du hos Inspirational Beading.


Olika typer
Kaurisnäckor kan köpas i olika utformning. Det finns snäckor helt utan hål att köpa, inte minst i hobbybutiker, men med undantag för om du limmar fast dem så behöver du borra hål i dem. Det finns också pärlor, som redan har hål. Antingen i ena änden eller ett hål i varje ände. Det senare är inte minst gjort för att snäckorna ska kunna broderas fast på exempelvis kläder.

Det är också vanligt med snäckor, som kapats så att de är "öppna" på baksidan. Detta är gjort för att man t ex ska kunna fästa snäckorna med öppningen uppåt och samtidigt få en platt baksida. Alla snäckor på fotot ovan är av denna typ.

Eftersom snäckans utformning och ev. har betydelse för hur du kan fästa den i dina smycken kan det vara bra att se efter exakt vilken typ det är du får när du köper snäckor för smyckesprojekt.


Projekt och tekniker
På bilden ovan syns bl a exempel på det enklaste sättet att fästa kaurisnäckor: utnyttja borrade hål eller öppningar där motringar kan fästas. Använd snäckorna som hängen eller länkar.

I den här videon visas hur du gör loc jewelry cuffs, hårsmycken för dreadlocks. Även för dig som inte är intresserad av hårsmycken kan andra halvan av videon vara av intresse då den visar hur du kan fästa kaurisnäckor med metalltråd. Använd samma teknik för att t ex göra hängen och berlocker genom att avsluta med en snurrögla (jämför även med Briolett wraps).

Hur du kan göra enkla länkade pärlörhängen visas i denna video. Ett trätt armband med snäcka som fokaldel samt en "surrad" ring beskrivs på eHow.

Ett annat lätt alternativ är att helt enkel bara trä snäckorna på tråd, som exempelvis i färgstarka Bonfire On The Beach Bracelet. I Cowrie Shell & Bead Hair Clip limmas snäckor fast och några används till pärlade fransar.

Ett vanligt sätt att använda kaurisnäckor är som sagt i makraméknytning. Hur du fäster dem i ett enkelt armband eller halsband visas i text och bild här. Hos Bellygoddess kan du lära dig knyta fast kaurisnäckor för en tät tofs (egentligen en typ av hår- eller bältesprydnad för magdansöser).

Ett gammalt sätt att dekorera smycken och kläder med kaurisnäckor är att brodera fast dem. Utnyttja hålen i snäckan för att fästa den i ditt underlag. Grunderna i pärlbroderi, som kan vara av intresse här, finner du t ex på Pärlplatsen och hos Hemslöjden.

Inte smycken, men jag avslutar med ett snäckängelsprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails