Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 1 april 2010

Teknik: Mönstra metall och lera med Cuttlebug eller Sizzix

Cuttlebug och Sizzix är två handvevade maskiner, som används inom scrapbooking, korttillverkning med mera för att göra reliefmönster på och stansa ut motiv från papper. Men maskinen kan även användas på andra material för smyckestillverkning.

Vintaj blog kan du lära hur du kan använda den för att skapa spännande strukturer på släta mässingshängen (s k blanks). De fungerar med andra ord som ett budgetalternativ till en handvevad vals, som annars traditionellt används för att pressa mönster i metallplåt.

Uppdatering: Sedan detta skrevs har Vintaj utvecklat tekniken och skapat mönsterplattor specifikt för att mönstra metall. Dessa säljs under namnen DecoEtch och DecoEmboss (du finner dem här). De har även en egen version av Sizzix BigKick, anpassad för Vintajs embossingmotiv. Genom att söka på respektive namn i deras blogg kan du finna flera projekt och teknikinstruktioner.

Även bland de som arbetar med polymerlera (Fimo, Cernit, Sculpey etc) har Cuttlebug en användning för att skapa reliefmönster i leran. Du kan läsa mer om detta på Jan Giesens blogg. Notera att hon enbart använder mönsterplattorna, inte maskinen.

För ett budgetalternativ kan plattorna användas i kombination med en pastamaskin -- läs mer om dess användning i smyckestillverkning här -- så som tipsas bl a i detta forum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails