Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 20 maj 2010

Noterat: Steampunk -- en amerikansk trend som håller i sig


Steampunk som subkultur och estetik är inget nytt, men samtidigt som steampunkstilen kunde ses i mainsteamsammanhang (t ex populärkulturella filmer) så har få utanför kretsen känt till att det finns något som heter just steampunk. Kanske är det därför som stilen som trend bland pärlare och smyckestillverkare hållit i sig några år nu? Kombinera det dessutom med ett ökat intresse för oädla metaller och återvinning i en knackig ekonomi samt nostalgilängtan i en otrygg tid och de är kanske inte konstigt att steampunk lockar.

I november 2008 kunde du läsa vad steampunk är här i bloggen. Ett inlägg som sammanföll med att jag sett ett ökat intresse för steampunkdesign bland pärlare och smyckesmakare, inte minst i USA. Men trenden ser inte ut att ha försvunnit sedan dess. I år uppmärksammade Diane Hyde beadpunk, en pärlad approach till steampunk, och Steampunk Style Jewelry med Jean Campbell som redaktör gavs ut i början på året. Christi Friesen gav ut Steampunkery, som fokuserar på polymerlera, och kompletterade med steampunkinspirerade freebies på sin hemsida (se även downloads). Sedan deklarerade SoftFlex Company att temat för årets Flex Your Creativity Contest var Steampunk.

De senaste veckorna har flera amerikanska pärlbutiker dessutom annonserat om steamy nya produkter: Bello Modo visade sina steampunk buttons, Beadaholique tog upp tråden med bl a laserskurna trähängen i form av kugghjul och klockor, FusionBeads presenterar C-Koops emaljerade kugghjulskomponenter osv. De senaste dagarna har nyhetsbrev kommit där Fire Mountain Gems kallar steampunk för "the hottest fashion trend" och Rings & Things tipsar om Tim Holtz Idea-o-logyprodukter så väl som nytillverkade metal blanks i form av kugghjul -- och flera butiker säljer gamla klockdelar, vilket är en omistlig del av steampunksmycken. I båda de butikerna (och många fler) är nu steampunk ett sökord -- som dessutom ger många träffar.

Frågan som kvarstår är kanske bara om detta är en trend som nått eller kommer att nå Sverige. Är detta något som attraherar pärlare och smyckesmakare här?

1 kommentar:

  1. Ja, det attraherar mig! =) Jag gör rätt mycket steampunk-influerade smycken. Riktigt kul stil tycker jag, kolla in min blogg för smakrov i StempunkStil.. ;)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails