Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 14 maj 2010

Shoppingtips: Vilken lag gäller när du handlar?

Nyligen hade jag en diskussion, som inte alls rörde pärlor, men vars ämne kan vara av intresse för pärlare då den rör din rätt vid köp.

När du köper pärlor och smyckesdelar så förväntar du dig att företaget du handlar av i Sverige ska följa vårt lands lagar, eller hur? Och du kan konsumentköplagen på högra handens fingrar. Men vänta nu -- startade du inte ett företag förra året? Eller, om du handlar som privatperson från utlandet, har du tänkt på att många länder utanför EU saknar vårt starka konsumentskydd? Och var det inte en privatperson du köpte de där pärlorna av på Tradera, vad händer då om du vill returnera varan?


Handla som företagare
För en nybliven företagare kan det vara lätt att glömma bort att han/hon inte längre omfattas av konsumentskyddet som konsumentköplagen och tillhörande lagar ger. Denna lag omfattar enbart privatpersoner som handlar av en företagare, s k B2C. När någon startar företag så är denne inte längre konsument utan företagare, en företagare som inte har samma lagliga skydd som en privatperson. När företagare handlar av andra företagare, B2B, så finns det visserligen en lag, köplagen, som parterna kan följa. Men till skillnad från konsumentköplagen så kan ett företag avtala bort delar av köplagen. Lagen gäller i princip enbart om inget annat avtalats eller det finns en praxis/sedvänja som anses bindande, så en företagare måste vara noggrann med att läsa köpvillkor. Exempelvis är det inte självklart att en vara som kommer bort på Posten är säljarens ansvar: det kan vara så att där finns ett avtal som säger att ansvaret övergår till köparen när varan lämnar säljarens fabrik.

I avtalen används oftast standardiserade fraser som Fritt fabrik (köparen betalar frakt och försäkring från säljarens fabrik), Fritt Ert lager (säljaren betalar till köparens lager), Fritt Malmö (säljaren betalar till flygplats/hamn/järnvägsstation i Malmö), Cif Göteborg (säljaren betalar kostnader, frakt och försäkring till hamn/flygplats/järnvägsstation i Gbg) eller Fob Stockholm (köparen betalar frakt och försäkring efter lastning på fartyg i Stockholm).

Självklart finns det regler för hur ett företag får bete sig, men skyddet är inte lika starkt och lagen står inte lika självklart på köparens sida. Något som bl a företag som skickar ut bluffakturor utnyttjar.


Handla som konsument från utlandet
Handlar du från utlandet så gäller lagarna i det land där du köper varan från (samt även svenska lagar om import, beskattning och vad som får föras in över gränsen). Inom EU har vi en gemensamt lagstiftning och som konsument har du i princip samma skydd oavsett vilket EU-land du handlar från. Länder utanför EU, t ex USA, har inte nödvändigtvis samma starka konsumentskydd så tänk på detta när du exempelvis erbjuds att betala försäkring för en försändelse -- det är inte som i Sverige en självklarhet att en försändelse som försvinner på vägen är säljarens ansvar. Eller att du har ångerrätt.

Mer om vad du bör tänka på när du ska handla från utlandet kan du läsa i inlägget Att handla från utlandet. Observera att det riktar sig till privatpersoner, inte företagare (även om de senare också kan hitta information av intresse).


Handla från en privatperson
Slutligen kan du även handla av en privatperson, vilket inte minst är vanligt på auktionssajter och liknande. Detta kallas privatköp (C2C om vi ska fortsätta jargongen). Även här gäller köplagen (se ovan, Handla som företagare), vilket innebär att ditt köp inte omfattas av en tvingande lag. En vanlig sak som kan avtalas bort är säljarens ansvar för en vara när denna lagts på postlådan. Säljaren kan även friskriva sig från fel vid försäljning av exempelvis begagnade varor. Det finns inte heller någon inbyggd rätt att ångra sitt köp. Vill du inleda en tvist vänder du dig till tingsrätten.

Mer om privatköp kan du läsa hos Konsumentverket.

~*~

Observera att detta är skrivet av mig som lekman utan några djupare juridiska specialkunskaper -- grundläggande rättskunskap och handelsrätt har jag inte läst sedan gymnasiet. Har du några frågor eller är osäker på vad lagen säger är det alltid bäst att vända dig till din kommuns konsumentvägledare (som privatperson som handlat av en företagare) eller annan (juridisk) rådgivare med kompetens inom handelsrätt eller dylikt för den bästa hjälpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails