Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 6 maj 2010

Teknik: Tefärgning

Att använda te för infärgning är både enkel och billigt. Inte minst används det för att ge en antik ton åt textilier (silke/siden, bomull), papper och benpärlor. Te kan även användas för att färga exempelvis sötvattenspärlor och pärlemorhängen.


Tillvägagångsätt
Det finns en mängd instruktioner på nätet och i vissa fall kan detaljerna skilja sig åt. Liksom åsikten huruvida tanninerna i te bryter ned fibrerna i naturmaterial som siden och bomull eller ej. Några exempel på sajter av intresse är Quilt.com, DawnPages, Cut Out + Keep, eHow och Instructables.

Följande är en sammanställning av den information som finns angående tefärgning. Notera att det mest rör färgning av textilier.
  • Använd minst 2 påsar te till varje kopp vatten. I princip ju mer te, desto bättre. Mindre te ger ljusa nyanser, som inte blir mörkare hur länge de än får dra i badet.
  • Salt eller vinäger/ättika kan användas för att stabilisera färgen. En hemsida anger receptet 2 delar ättika till 1 del vatten och 1 sked salt. Låt dina tefärgade textilier ligga i badet i 15 min efter att du sköljt dem i kallt vatten. Sedan torkar och pressar du dem. Tanninerna fungerar som betning.
  • Färgen kan också fixerar med hjälp av värme, t ex från strykjärn.
  • Färgen är inte alltid ljusäkta utan kan blekas i solljus.
  • Färgen kan tas bort med blekmedel eller för många tvättar med moderna tvättmedel.
  • Fungerar på naturfibrer och även andra porösa material som papper och ben.
  • Du kan även färga textilier med kaffe, men det doftar starkare.
  • Du kan även färga med grönt te, men var beredd på att det inte alltid ger den där gulgröna färgen du förväntar dig. Många variabler spelar in här, se denna artikel.
  • Olika teer har delvis olika färg: vissa är mörkare än andra. Fruktte kan ge nyanser som går åt rött eller lila.

Färgning av pärlmaterial med mera
Hur du färgar benpärlor beskrivs bl a på eHow och The Bead Shop. Tefärgning används speciellt för att ge en antikfinish till vita pärlor. Tefärgning av sötvattenspärlor beskrivs i artikeln Pearls to Dye For. Tekniker som fungerar på sötisar brukar även fungera på pärlemor och snäckskal så testa gärna det också.

Tefärgning av papper, för att ge det en antik känsla, beskrivs bl a hos Martha Stewart.


Mer om färgning av pärlor
Fler inlägg på temat färgning finner du i Färga plastpärlor och luciteblommor själv, Färga dina egna sötvattenspärlor (teknikerna kan även fungera på pärlemor/snäckskal, ben, trä och korall), Färga glass pearls samt Träpärlor.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag hittade just till din blogg och är ny på det här med egen smyckestillverkning. Jag ska gå en grundkurs hos Pärlshopåen och har börjat läsa lite böcker och bloggar. Din blogg verkar mycket bra, hit kommer jag tillbaka, tack!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails