Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 3 maj 2010

Tillbehör: Spunnen tenntråd och koppartråd


Spunnen tenntråd används framför allt till tenntrådsbroderier och flätade smycken. Det är vanligt att tråden görs av tenn med ett inslag av 4 % silver, vilket ger en bättre glans. Tenntråd är vanligtvis nickelfri.


Spunnen tråd
Att spinna tråd av metall har gjorts under lång tid. Redan under vikingatiden finns det belägg för att spunnen tenntråd använts för att dekorera kläder i Norden. Medan silver- och guldtrådar användes i hela Norden verkar dock samerna varit ensamma i Skandinavien om att använda just tenntråd. På samiska hemsidan Sápmi beskrivs hur tråden tillverkades i äldre tider:

En kvist från al eller björk klövs på längden och märgen skrapades ur. Halvorna bands samman igen så en lång rörformad gjutform skapades. I denna form hälldes smält tenn och bly. När tennstavarna svalnat kunde de dras genom en dragplatta, som tillverkades av horn. Stavarna drogs genom mindre och mindre hål tills en tunn tråd skapats. (Även om maskiner idag används för att tillverka metalltråd så används än idag dragplattor för att dra tråd, bl a av guld- och silversmeder.) Med hjälp av spinnkors eller slända spanns sedan de tunna trådarna kring en kärna av rensenor eller, senare, björntråd. Idag används moderna metoder vid tillverkning, men själva principen är den samma med tunn metalltråd som spinns runt en textil kärna.

Eftersom tråden är spunnen till skillnad från trådar helt av metall får den också ett karaktäristiskt spiralmönster, som tydligt syns på närbilden nedan.


Storlekar
Den textila kärnan som används kan varieras i tjocklek för att ge olika grov tråd. Det är också den som anges som storleksangivelse snarare än trådens verkliga diameter. Om storleken på tenntråden anges som 0,3 mm så är den ca 0,7-0,8 mm i diameter. 0,35 mm tråd är ca 0,9-1,0 mm och 0,4 mm tråd ca 1,05-1,15 mm. (Källa: Panduro Hobby)


Inte bara tenn
Förutom tenntråd är även spunnen koppartråd vanlig. Denna tråd görs på samma sätt som tenntråden, men finns oftast inte i lika många tjocklekar. Koppartråden finns i en ljus och en mörk variant samt kan även färgas, "emaljeras", i en mängd olika färger. På fotot överst finns t ex en svart koppartråd i mitten.

Det finns även guldtråd. Priset avslöjar att det inte handlar om några högre karathalter, men åtminstone en säljare ger vid hand att det faktiskt skulle finns ett uns guld i tråden (9 k) och att namnet inte bara är beskrivande.


Hur du gör smycken av tenntråd
Vill du veta mer om flätning och hur du tillverkar de populära tenntrådsarmbanden så finner du information om detta i inlägget Tenntrådsflätning -- tenntrådsbroderi.

1 kommentar:

  1. Vill bara tillägga att många samiska slöjadare fortfarnde tillverkar sin egen tennråd, dvs drar tennet så som du beskriver genom en dragplatta, och sen spinner det.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails