Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 2 juli 2010

Nyhet: Sommarnytt från BeadSmith

Nyligen presenterade BeadSmith några av sina senaste produkter. Här finner du ett litet urval av dem jag personligen fann mest intressanta och som jag hoppas du också gillar. Från specialtänger till virkgarn.



Men först ut är smyckesdelar i solid koppar. Här finns allt från lås och avslut till donut bails till lödda motringar i äkta koppar, ej kopparpläterat. Som en bonus kan jag även passa på att tipsa om att många av delarna även säljs i sterling silver och antitarnishbehandlad mässing (högglanspolerat -- ett svalt alternativ till guld). Vissa delar finns även i gunmetal -- dock vet jag inte i skrivande stund om den kollektionen är nickelsäker eller ej (gunmetal är många gånger en beteckning på en svart nickelplätering).

Notera att bilden är ett montage: alla delar visas inte i samma skala.



Till koppardelarna kan även kopparfärgad memory wire läggas. Som all memory wire är det en fjädrande hård ståltråd, vilken sedan pläterats med koppar för att matcha den numer så populära metallen. Wiren finns i armbandsstorlek.



Att lägga till listan över färgglada nya produkter, som jag tipsade om här, är Miyukis tråd för pärlvirkning. Förutom vitt finns den i ett antal olika melerade nyanser. Melerad tråd används främst tillsammans med klara pärlor så att garnets färg syns igenom: det ger då ett "flammigt", varierat intryck utan att du behöver använda olika färger på pärlorna.



Och verktygen då? Som verktygsfantast måste jag passa på att nämna tre kul tänger. Först ut en tång, som passar dig som har svårt att göra öglor och snirklar i samma storlek. Det kan vara lite svårt att se på bilden ovan vad som gör tången speciell. Perfect Looper är en tång, som har en rund käft och en platt spetsig (som en spetstång). På den platta käften finns några skåror och genom att placera metalltråden i en av dessa skåror när du böjer den så får du en handfast hjälp att hela tiden placera tråden på samma ställe -- ett måste för att få likstora öglor varje gång.



En tång, som du säkerligen stött på de senare åren -- och som kommer att presenteras närmare vid ett annat tillfälle -- är bail-making pliers (äv. stavat bale making). Namnet kommer sig av att tängerna ofta används för att böja till exempelvis filigrandelar till bails, upphängningsöglor. Men tången kan även användas för att forma ringar, armbandsdelar etc där en rundtång har för smala käftar för att ge mjuka kurvor. Till skillnad från att arbeta med dorn och gummi-/plasthammare kan du forma metallen från två håll med bara en hand. Det finns en extra tunn variant av tången (ovan t v), som kan användas t ex för att snurra upp tråd för motringar och egentillverkade spiralavslut. Diametern på dess käftar är 1,5 respektive 2 mm -- att jämföra med de grövre tängerna som har käftar på 3,5 och 5,5 mm eller 7,5 och 9 mm. Denna tunna tång kallas Bail maker/wire coiler.



Slutligen en av de där tängerna, som kanske inte alla har intresse av: Coil Cutting Pliers. Detta är en specialtång, som är gjord för att hålla en spiral av metalltråd så att du enkelt kan såga den till motringar genom en öppen skåra i den ena käften. Passar dig som mer eller mindre ofta sågar dina egna motringar/bindöglor, t ex för chain maille/vikingasmycken. Tången klarar av att hålla spiraler med en yttre diameter på 4,5 -- 9 mm. (Det finns även en liknande tång, som är gjord för att hålla metallrör, som ska sågas av, utan att de kläms samman.)



Sist en liten not till alla er som väntar på Tila beads: nu har grossisterna börjat öppna upp för (förhands)beställningar för dessa spännande och efterlängtade tvåhålspärlor. 30 nyanser av 5x5 mm platta pärlor från Miyuki kan snart vara på väg till en pärlbutik nära dig. Ovan ser du en bild på tre av nyanserna: Metallic Copper Matte, Metallic Gold Matte samt Dark Bronze. För mer information om tila, se detta inlägg eller gå till Miyukis produktsajt för tila beads.


Alla bilder är © BeadSmith/Helby Import Co., här använda med vänligt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails