Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 12 augusti 2010

Färger och finishar: Pearl lights


Pearl light är en finish som hör samman med vanliga pärlimitationer med glasbas (ibland kallade pearlcoated eller glass pearls). Skillnaden mellan de vanliga pärlimitationerna och pearl lights är att de förra har en alabasterfärgad, dvs relativt opak vit, glaspärla som bas medan de senare har en transparent ofärgad pärla. Båda typerna täcks av samma typ av lack med pärlemorpigment, som ger den pärlskimrande ytan, men skillnaderna i den underliggande pärlans färg gör att ljus kan skina igenom pearl lights och ge en mer transparent finish.

I stark ljus ger ett lite av en "inre glöd" till skillnad från de helt opaka pearlcoated medan de ser mer ut som "vanliga" pärlimitationer i svagare ljus. Exakt hur mycket ljus som kan tränga igenom pärlan beror delvis på pärlfinishens färg: en mörk, mättad färg är mer opak än en ljus nyans.

Nedan ser du en jämförelse mellan orange pearl lights och en opak mörkblå pearlcoated pärla. Båda är tjeckiska. Notera hur ljuset skiner igenom de orange pärlorna och ger en lätt orangefärgad skugga, ungefär som när solen skiner genom ett färgat glasfönster. Något du också kan se i bilden ovan. Tittar du noga kan du även se pärlornas hål genom den skimrande ytfinishen.


Det finns för övrigt också andra varianter på pearlcoating där valet av färg på baspärlan påverkar finishen. På en opaksvart (jet) pärla kan en pearlcoating kallas metallic eller, om finishen är cremefärgad, glazed. Opalescent kan användas för att beteckna en cremefärgad pärlfinish på en transparent ofärgad pärla.

1 kommentar:

  1. Vilka intressanta pärlor. Kanske inte som alternativ till äkta pärlor, men fantastiskt vackra när man är ute efter den inre glöden. Varje "nedslag" i din blogg ger ny kunskap och inspiration. Tack! Irina

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails