Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 17 augusti 2010

Övrigt: Allergi av smycken – inte bara nickel







Smycken är tyvärr inte alltid bara något att njuta av. För vissa kan smycken irritera huden och ge upphov till allergiska reaktioner som nässelutslag. Många förknippar dessa reaktioner som nickelallergi, men det kan även finnas andra bovar i dramat.


Nickel

Det talas oftast mycket om nickelallergi, vilket inte är så konstigt då det är en utbredd kontaktallergi i vår del av världen, inte minst bland kvinnor – en följd av att nickel används i väldigt många metallegeringar pga av dess positiva egenskaper. I smyckesammanhang talas mest om nickel i samband med oäkta smycken (pläterad metall), men även ädelmetall som sterling silver och guld, inte minst vitt guld, kan innehålla nickel (gäller främst smycken tillverkade utanför EU). Vissa är så känsliga att de reagerar på värden långt under de gränshalter, som EU fastslagit och som ibland felaktigt kallas för "nickelfritt".

Mer om nickel, gränsvärden osv kan du läsa här.


Krom, kobolt och andra smyckesmaterial

Men det behöver inte nödvändigtvis vara så att en person reagerar på just nickel. Bland metallallergierna är inte minst krom och kobolt också mycket vanliga. Kobolt kan finnas i exempelvis koppar- och mässingsdelar medan krom inte minst används för att ge stål en glansig yta. Det används inte bara på t ex verktyg utan även på hängen och kedjor som säljs som rostfritt stål. Krom används också vid garvning av läder så personer som reagerar på krom bör använda vegetabiliskt garvat läder.

Så nickel, krom och kobolt är de tre vanligaste metallerna vissa reagerar på. Men i realiteten kan vilken metall och vilket material som helst ge allergiska reaktioner på din hud. Och med smycken kan det ofta vara så att det finns flera olika material i ett och samma smycke, vilket kan göra det svårt att säkert veta exakt vad som orsakar allergin.

Även ett relativt populärt smyckesmaterial som gummi kan ge allergiska reaktioner hos många. Några smyckestillverkare använder sig av gult bivax, exempelvis för att vaxa snoddar eller metall, och detta kan irritera huden på speciellt känsliga pollenallergiker. Färger, som används i textila material, kan också vara irriterande, inte minst om överflödig färg inte sköjts ur ordentligt. Både artificella och naturliga material kan alltså orsaka reaktioner.


Elektrokemiska reaktioner med pläterade smyckesdelar

I sin produktkatalog (s. 22) beskriver Reactive Metal Studio det så här:
Allergic reactions may occur from any type of jewelry that contacts the skin, whether it be plastic, ceramic or metal. It occurs as moisture leaches chemicals or metal ions out of the jewelry material. Plated metal or jewelry composed of several metals are especially prone to causing allergic reactions due to an electrochemical reaction that happens between dissimilar metals in the presence of moisture.
Med andra ord kan även de material som anses som riktigt säkra, t ex vid håltagning, (titan, niob och plast) ge en allergisk reaktion vid hudkontakt om man har maximal otur. Men störst är risken med bl a pläterade smyckesdelar. Inte bara för att de ibland innehåller ett underliggande lager av nickelplätering för att den yttre pläteringen ska fästa bättre eller för att metallen under pläteringen kan innehålla nickel. Problemet är också att olika metaller i kombination med fukt (och kroppens salter) leder till en elektrokemisk reaktion som irriterar huden. Med eller utan nickel närvarande.


Hypoallergena metaller


Titan och niob tillhör de metaller som ibland kallas hypoallergena. Hit hör även kirurgiskt stål trots att det kan innehålla så mycket som 8 % nickel – dock hårt bundet till stålatomerna och därför mindre troligt att det kan läcka ut på huden. Ordet hyperallergen/hyperallergenisk (eng. hypoallergenic) kommer från grekiskans hypo- som betyder under eller mindre än normalt. Det vill säga, något som det är mindre risk än med andra produkter att det ska ge allergiska reaktioner.

Nackdelen med begreppet är dels att man kan applicera det på en produkt utan att det krävs någon form av bevisning för att den faktiskt är "allergivänlig", dels att det ibland missuppfattas som att det är omöjligt att få en allergisk reaktion från ett hypoallergent material. Enligt Wikipedia användes ordet först i en kosmetikareklam så det är inte i grund och botten något medicinskt begrepp med en fastställd definition.

De flesta nickelallergiker kan dock använda niob och titan samt även plastörhängen. Många kan också använda rostfritt/kirurgiskt stål.


Nässelutslag och eksem av smycken – andra orsaker

Ännu en sak inte många alltid tänker på att att smyckesdelar av metall oftast har en mer eller mindre osynlig film av olja över sig från tillverkningen. Om metallen inte rengörs innan smycket det använts i bärs så finns det en (liten) möjlighet att det kan vara oljan och inte metallen som personen reagerar på.

Många kan också få eksem och irritationer av rengöringsmedel, som fastnar mellan smycken och hud om bäraren exempelvis diskar, städar eller rengör med lite kraftigare medel då smyckena hindrar medlet från att helt sköljas av huden. Under ringar kan små mängder av medlet fastna i porerna och ge upphov till hudirritation och eksem eller nässelutslag. Sådana eksem räknas inte som allergiska, men symptomen kan vara de samma som vid allergiska eksem.

Personer med känslig hud kan även få något som kallas dermografism, nässelutslag som uppkommer när metall dras över huden med måttligt tryck. Alla människor kan få denna typ av utslag vid extrem påfrestning, men för en mindre grupp människor så kan alltså något så litet som örhängenas tryck mot huden på örat ge otrevliga, kliande utslag. Det gäller inte minst clips, som klämmer åt på en större yta än andra örhängen.


Smycken som färgar av sig

Slutligen, något som kan nämnas är att olika metaller kan färga av sig på huden. Koppar och mässing kan göra huden grön medan silver och guld kan svärta den. Det är ingen allergisk reaktion utan metallpartiklar som lägger sig på huden och reagerar med luften, oxiderar. Det kan se fult ut men är oftast ofarligt. Detta blir förstås störst problem med metall som lätt oxiderar, t ex koppar och mässing, men även guld och silver. Läs mer om just problem med guld i Därför missfärgas huden av guld.


Försegla metallen

Metaller kan skyddslackas eller vaxas för att motverka oxidering och allergiska reaktioner, men eftersom det inte finns några universallösningar här i livet så kan dessa lacker i sig irritera huden hos vissa personer... Ibland används bivax för att försegla metall, en produkt en del människor är allergiska emot (åtminstone det vanliga gula bivaxet). För många hjälper det dock att skyddslacka t ex örkrokar för att undvika jobbiga kontakteksem och nässelutslag -- något så enkelt som ofärgat nagellack är populärt att använda.

Läs mer om olika sätt att försegla metall här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails