Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 16 augusti 2010

Övrigt: Wire gauges


Speciellt i USA mäts grovleken/tjockleken på metalltråd i gauge (G), men vad inte alla är medvetna om är att det finns mer än en gaugeskala. De två vanligaste är American Wire Gauge (AWG) och Standard Wire Gauge (SWG; även känd som Imperial Wire Gauge eller British Standard Gauge). Som namnen avslöjar används den ena skalan främst i USA och den andra är brittisk. Dessa två enheter har ungefär ett till tre stegs förskjutning: t ex motsvarar 22 SWG ca 21 AWG -- se t ex Beadsisters tabell för en illustration av detta.

Oftast kan du förutsätta att amerikanska projekt och texter talar om G när de skriver om tjockleken på metalltråd. Eftersom tjocklekarna är så nära varandra är det heller inget problem om missförstånd skulle uppstå i vissa fall. Det finns dock ett undantag och det är chain maille ("vikingasmycken"). Här är det många gånger viktigt att tråden är precis rätt i tjocklek för att resultatet av en kedja eller ringbrynja ska bli helt korrekt. Därför är det vanligare i åtminstone vissa chainmailprojekt att det preciseras om det är AWG eller SWG som avses. Det är också viktigt att precisera då minst en specialist på chainmailringar använder båda skalorna: SWG för grövre tråd och AWG för tunnare.

På Wikipedia finner du tabeller där du kan kan se vad AWG respektive SWG motsvarar i millimeter. Se även denna sida för en tabell som jämför de två gaugeskalorna. På bl a den här sajten finns en kalkylator där du kan konvertera mellan AWG och mm eller inches.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails