Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 3 september 2010

Färger och finishar: Vitrail


Vitrail är en yteffekt, som är dekorativ både på ytan och sedd genom glaset i en pärla eller ett hänge. Det är en betydligt intensivare finish än t ex aurora borealis (AB). Liksom många andra effekter skimrar den i flera färger, men nyanserna kan variera beroende på vilken typ av vitrail som använts. För det finns flera.

Vitrail eller vitrail medium (VM) är namnet på den vanligaste varianten. Denna färgstarka finish kan vara silvrig på yta och skimrar i grönt och fuchsia med inslag av gult, lila och blått.

Vitrail light är en ljusare variant vars färger går mer i pastell med ljuslila och aqua eller mintgrönt samt några inslag av ljusblått. (Se rivolin på fotot ovan.)

Vitrail dark är en mörkare, intensivare variant, som främst förknippas med Swarovski, men som inte tillverkas längre. Denna dova effekt skimrar i mörkblått med inslag av orange och grönt samt mindre stråk av fuchsia.

Green vitrail är en variant, som kanske främst ses på tjeckiskt glas och kristall samt som costum coating på swarovskikristall. Som namnet avslöjar är effekten mer grönskimrande än vitrail medium.

Liksom många andra effekter används vitrail på såväl ofärgat som färgat glas. På färgat glas passar effekten kanske bäst på färger, som tar upp någon av nyanserna i yteffekten. T ex är vitrail (medium) vanlig på gröna pärlor medan vitrail light används på bl a rosa och andra ljusa färger. Vitrail kan även kombineras med andra effekter: nedan syns droppar i crystal vitrail apollo gold samt frosted crystal vitrail apollo gold.


Vitrail är för övrigt det franska ordet för glasmålning. Huruvida detta är bakgrunden till namnet vet jag inte, men det ligger ju nära till hands att jämföra finishens starka färger med de dekorativa glasfönster som skapats av hantverkare i århundraden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails