Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 13 september 2010

Mönstertips: Förlängningskedjor


Förlängningskedjor används ofta på bijouterier för att samma standardlängd ska passa alla kunder. De är vanligast på halsband, men används även i en del armband. Det råker delade meningar om huruvida kedjorna är en ful detalj som bör undvikas eller en praktisk lösning. Min personliga uppfattning är att kedjorna passar olika bra i olika smycken. Exempelvis kan det vara en bra lösning ha ha reglerbara halsband eftersom bäraren då kan variera längden något så att den passar urringningen -- och till barn gör förlängningskedjan att smyckena kan användas längre eftersom de inte direkt växer ur smycket. Kedjan kan också vara räddningen om du råkat göra ett halsband för kort. Och den kan användas som alternativ till s k halsbandsförlängare, som används för att förlänga halsband.



Det finns färdiga förlängningskedjor att köpa, men ofta kan det vara värt att göra dina egna då du kan välja en kedja som passar just ditt smycke. En förlängningskedja är ofta 4-10 cm lång och ibland avslutas den med en metalldroppe eller liten pärlberlock längst ut. Kortare kedjor används till armband och halsband medan längre kedjor helst inte bör användas till armband då de lätt fastnar i saker och är i vägen.

När du väljer kedja bör du tänka på att välja en design som dels smälter in i ditt smycke och som dels är tillräckligt öppen för att det ska vara lätt att knäppa låset. Jämför de två halsbanden ovan: det grå halsbandet har en kedja med relativt små länkar, vilket gör det betydligt svårare är häkta fast låset i bakom nacken än halsbandet med den mässingsfärgade kedjan med dess stora luftiga öglor. Dock för kedjan inte vara för stor: sträva efter en diskret kedja och testa hur lätt det är att fästa (klo)låset innan du monterar den. En populär kedja att använda är den s k mother & son-kedjan som alternerar mellan stora och små länkar.

Det går även att använda halsbandskedjan själv som förlängningskedja, så som i halsbandet nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails