Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 7 september 2010

Pärlsort: Pärlimitationer




Pärlor, dessa organiska ädelstenar från hav och floder, har i alla tider varit starkt eftertraktade av människor. Men innan människan lärde sig odla egna pärlor så var äkta pärlor till och med för dyra för även de rikaste: inte ens de kunde alltid köpa ett helt pärlhalsband på en och samma gång. Pärlor var status. Faktum är att i vissa länder kunde det vara förbjudet för andra än kungafamiljen att bära pärlor. Även pärlimitationer kunde vara till enbart för dem. Eller för adeln generellt.


Pärlimitationernas historia
Pärlimitationer började efterfrågas för att mätta behovet av pärlor i smycken, kläder och andra föremål hos kungligheter, adel och kyrka när naturens egna pärlor var för få. Det stora genomslaget för välgjorda artificiella pärlor kom under andra halvan av 1600-talet då det sägs att den franske rosenkranstillverkaren Jaquin uppfann pärlessensen (essence d'Orient) -- och därmed en metod att skapa konstgjorda eller oäkta pärlor -- efter att ha sett silverglansen i fiskfjäll under vatten. Denna essens kom under 1800-talet att utvecklas till en betydande industri i Tyskland och Frankrike. Även i Sverige fanns det planer på att i industriell skala tillvarata fiskfjäll för tillverkning av pärlessens, vilket jag beskrivit i Pärlessens, pärlimitationer och svenska löjor.

På den tiden tillverkades oäkta pärlor genom att tillverkaren blåste ihåliga glaspärlor, som täcktes invändigt med pärlessens. För att vikten skulle bli den rätta och en solid pärla skapas så fylldes sedan pärlorna igen med vax eller gummi arabicum. Det fanns även andra sätt att tillverka imitationer i gamla tider -- t ex romarnas silvrade glaspärlor, luli -- men den ovan beskrivna var den vanligaste på 1700- och 1800-talet. Även idag finns flera olika sätt att tillverka pärlimitationer, men oftast är det materialet som varierar mest: pärlfinishen skapas många gånger på samma vis, genom att en bas av plast, glas eller snäckskal doppas i ett tjockt pärlemorskimrande lack.


Oäkta pärlor som mode
Pärlimitationer har inte bara varit ett billigare sätt att kopiera en dyr ädelsten, de har i vissa perioder även haft relativt hög status själva. Typexempelt är Jackie Kennedy (Onassis), som under sin tid som presidentsfru skapade ett mode med sina oäkta pärlhalsband.

Vissa pärlimitationer från "bijouteriernas guldålder" efter andra världskriget är idag också mycket eftertraktade av samlare av vintagepärlor. Oäkta pärlor behöver med andra ord inte alltid vara billiga "fejkpärlor" med dåligt rykte jämfört med de äkta pärlor de från början avsåg att imitera.


Imitera pärlor eller imitera pärllyster?
Pärlimitationer har i århundraden använts för att kopiera och efterlikna naturliga, äkta pärlor, men idag finns det många pärlor och komponenter, som överdragits med pärlessens eller liknande snarare för att de tycker om den speciella pärllystern än för att ge sken av att vara dyra äkta pärlor. Rocaillepärlorna nedan är ett bra exempel på pärlor med pärllyster och som ofta har färgnamn i stil med pearl eller pearlized utan att för den delen vara pärlimitationer.


Falska förespeglingar
Det sagt är det inte helt ovanligt att vissa pärlimitationer inte alls säljs efter sina egna förtjänster utan marknadsförs under falska förespeglingar om att vara dyra odlade pärlor när de egentligen är imitationer eller betydligt billigare odlade pärlor än de säljs som. I vissa fall kan det även vara så att allmänheten inte känner till vissa pärlimitationer, speciellt de dyrare, och av okunskap tror sig köpa autentiska pärlor när en säljare erbjuder artificiella pärlor. Därför kan det vara bra att känna till vilka olika pärlbegrepp som egentligen avser imitationer av olika slag. De kan också vara viktigt att känna till att imitationer finns i en mängd prisklasser, från de billigaste och sämsta till de dyraste, som förhoppningsvis har mycket bättre hållbarhet och mer naturtrogen lyster.




Begrepp, varumärken och typer av imitationer
Det finns många olika material och metoder som passar att använda i pärlimitationer. Några imitationer är dessutom kända under sina respektive varumärken, så som t ex den kända majoricapärlan. För veganer kan det var värt att tänka på att imitationer, som gjorts med äkta pärlessens, alltså innehåller fiskfjäll samt att flera imitationer görs på en organisk bas av snäckskal.

Nedan följer en kort lista över olika begrepp värda att känna till. Till de mest kända varumärkena finns även en länk till produkthemsidorna. Flera av de mindre kända engelska begreppen är hämtade från Glossary of Pearl Terms på Pearl-Guide.com -- en stor källa till kunskap om äkta och odlade pärlor. Det är också förklaringen till att vissa ord enbart är skrivna på engelska.

Alabaster pearls: imitation av alabaster, som täckts med en pärlemoskimrande lack. Se även luli nedan.

Antilles pearls: imitationer gjorda av speciella snäckskal.

Artificiella pärlor: annat ord för pärlimitationer. Artificiell betyder konstgjord.

Atlas pearls: imitationer gjorda av en typ av alabaster, som kallas atlas spar på engelska.

Bourgignonpärlor: franska imitationer som var populära under 1700- och 1800-talen.

Ceylon: pärlskimrande finish på seed beads/rocaillepärlor. Kallas ibland också pearlized.

Coque de perle: imitation gjord av skal från nautilussnäckor.

Cotton pearls: japanska imitationer med en bas av hårt sammanpressad bomull. Tillverkas ej längre, men är högt eftertraktade som vintagepärlor. Uppdatering: det går att finna nytillverkade cotton pearls, bl a från Miyuki.

Crystal pearls: imitationer på en bas av kristallglas. Förknippas kanske främst med Swarovskis pärlimitationer, se produktinformation här.

Cultura: tjeckiska pärlimitationer på glasbas.

Faux pearls: engelskt ord för pärlimitationer av olika slag samt föremål med yta av imiterad pärllyster.

French river pearl: imitation gjord av skal från pärlostron (Pinctada).

Glacier pearl: imiterar abalonepärlor, dvs naturliga eller odlade pärlor som uppstår i musslorna havsöra/abalone/paua. Tillverkas av abaloneskal.

I-pearls: imitationer från Izumi i Japan.

Imitation pearls: se faux pearls, eng. för pärlimitationer.

Jablonex Pearl Renaissance: imitationer på glasbas från Jablonex (numera Preciosa Ornela). Produkthemsida.

Konstpärlor: konstgjorda pärlor, samma sak som pärlimitationer.

Luli: antika romerska imitationer: glas som täckts med silver och sedan ytterligare ett lager glas.

Majorica: varumärke dyrare välkänd pärlimitation, som tillverkats på Mallorca under en lång tid. Glasbas överdragen med pärlessens. Företagets hemsida.
Maona: Samoansk beteckning för imitationer gjorda på operculum från en grupp av havslevande snäckarter.

Mikimi: varumärke för majoricapärlor (se detta ord) av lägre kvalitet.

Miriam Haskell: amerikanska som gjorde idag högt eftertraktade bijouterier. Hon använde bl a japanska pärlimitationer på glasbas.

Miyoko pearls: imitationer som marknadsfördes i Tyskland på 1980-talet.

Nacre Pearls: äv. Crystal Nacre Pearls. Imitationer från Preciosa, skapade på kristallglasbas. Produkthemsida. Ibland används ordet även generellt om pärlimitationer.

Nautilus pearls: egentligen benämning på mycket sällsynta naturliga pärlor, som växt fram i nautilussnäckor, men ibland används det felaktigt för osmenda pearls (se detta ord).

Oil pearls: imitation gjord från mittpartiet (columella) av vissa havslevande snäckor.

Osmena pearls: även osmenda eller osmend. Görs av det inre skalet från nautilussnäckor. Kallas ibland felaktikt nautilus pearls (se ovan).

Pearl lights: pärlfinish på transparenta glaspärlor. Ger en lätt genomskinlig yteffekt, som inte helt påminner om riktiga pärlor. Läs mer om dem här. Ej att förväxla med light pearls, som är en kvalitetsgrad på tyska flodpärlor.

Pearlcoated: alabastervita glaspärlor som täckts med en pärlfinish. Läs mer om pärlorna här. Denna typ av glaspärlor kallas ibland också romarpärlor.

Pearlized: se ceylon och pearlcoated. Används även om plastimitationer

Plastic pearls: används om plastpärlor med ett pärlskimrande överdrag eller pärlor där pärlemorpigment (mica) blandats direkt i plastmassan.

Roman pearls: se alabaster pearls.

Romarpärlor: kallas även vaxpärlor, glaspärlor överdragna med en pärlfinish (jämför pearlcoated ovan). Kan även användas om plastpärlor.

Royal gem pearls: görs av linsen från ett fisköga.

Shell pearls: pärlimitationer med en bas av snäckskal/pärlemor täckta med pärlessens eller annan pärlemorskimrande finish. Läs mer om dessa här.

Simulerade pärlor: ytterligare ett alternativt ord för pärlimitationer/konstpärlor.

Snäckskalspärlor: för pärlare en pärla gjord av snäckskal, men bland vissa guldbutiker/juvelerare är det en svensk benämning på shell pearls (se ovan).

South Sea shell pearls: kritiserat namn på vissa shell pearls då det kan förväxlas med South Sea pearls, dyra odlade saltvattenspärlor från Söderhavet.

Syntetiska pärlor: Används ofta allmänt för alla typer av pärlimitationer. Observera att det också används som synonymt med plastpärlor (eng. synthetic beads), ej bara pärlimitationer (synthetic pearls).

Takara pearls: imitationer gjorda på en bas av pärlemor.

Vaxpärlor: glaspärlor överdragna med en pärlfinish, men ordet används även om plastimitationer. Namnet kan ev. komma från de tidiga pärlimitationer där glaspärlor fylldes med vax. Se även romarpärlor ovan.

Wax pearls: ihåliga glaspärlor, som täckts med pärlessens invändigt och fyllts med vax. Populära under början av 1900-talet (jämför vaxpärlor). Läs mer om denna metod i inledningen av detta inlägg.

Imitation eller ej?
Det finns ett mycket vanligt test, som både amatörer och experter använder sig av för att avgöra om en pärla är en imitation eller ej: gnid pärlan mot dina tänder. Om den känns "grusig" och sval är den en riktig söt- eller saltvattenspärla. Känns den däremot helt glatt och kanske t o m lite "oljig" i ytan är det en imitation. Vill du inte gnida pärlan mot tänderna kan du ev. göra testet genom att gnida den mot din fingernagel istället.

Andra sätt att kontrollera pärlor är att helt enkelt se om där finns ett pärlessenslager, som flagnar runt hålen där finishen nöts snabbare. En del imitationer doppas i pärlfinishen trädda på sträng. Då kan det bildas små rör av färg vid hålen, som direkt avslöja att de är fabrikstillverkade. Vissa imitationer är dessutom mycket tyngre eller lättare än riktiga pärlor. Om inte annat så är priset oftast en säker indikator: perfekt runda pärlor, speciellt odlade pärlor (dvs saltvattenspärlor), är mycket dyra. Mycket, mycket dyra många gånger.


Testa dig själv
En del imitationer är mycket lätta att vid första anblick avfärda som imitationer. Annars behöver en lite mer närgången inspektion. På fotot överst i detta inlägg finns en blandning av olika imitationer. Kan du peka ut vilka pärlor som är shell pearls, vaxpärlor/glasbas, swarovski crystal pearls respektive plast? Ser du några tydliga kvalitetsskillnader mellan dem? Ser du detaljer, som direkt avslöjar att de är imitationer? Tips: klicka på fotot för en förstoring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails