Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 9 september 2010

Tillbehör: Fireline


Fireline är en populär tråd bland många pärlare, som kanske framför allt används till pärlsömnad (sydda tekniker). Den används gärna till pärlor med lite vassare kanter, så som kristallpärlor, men även om tråden är stark kan exempelvis stavpärlor kapa den om du har otur. Tråden är inte lika väl anpassad till pärlfransar och andra projekt där det är viktigt med en mjuk, flexibel tråd den är något styv och därför inte ger samma fina drapering. Det är dock fullt möjligt att använda Fireline till trädda smycken om man vill, även om smyckesvajer är vanligare.

Från början är Fireline en modern fiskelina, men inte de s k monofilamenttrådar som i pärlsammanhang ofta kallas för fiskelina utan en mer avancerad produkt bestående av sammanflätade syntettrådar (Dyneema). På engelska definieras tråden som "parallel filament gel-spun polyethylene".

Fireline utvecklades av amerikanska fisketillbehörsföretaget Berkeley. Den finns i flera grovlekar anpassade för olika fiskebehov, men för pärlare är det framför allt två av dem som används. I pärlbutiker kallas de två storlekarna ibland för B respektive D, en skala som från början kommer från den klassiska tråden Nymo. Grovlekarna definieras annars efter styrka, dvs hur stor belastning tråden tål, samt diameter. Storlek B har en styrka på 6 pund och genomsnittsdiameter på 0,008 inches (ca 0,2 mm) medan storlek D motsvarar 4 pund och 0,006 inches (ca 0,15 mm).

Fireline säljs i två färger: vita crystal och gråaktiga smoke. Det finns även en neongrön version, men av förståeliga skäl är den mer vanlig bland fiskare än pärlare.


Slutligen är det bara en sak kvar att diskutera: Fireline vs. K.O. -- vilken tråd ska man välja? Det finns i princip två "läger" bland pärlare: de som älskar sin Fireline och de som inte kommer överens med tråden utan föredrar t ex K.O., SoNo, Nymo och C-lon. Personligen föredrar jag just en av de senare och undviker Fireline så gott det går. Men vilken tråd som är "den bästa" är högst personlig och är du nybörjare är det bästa rådet att du testar flera olika trådar för att finna din egen favorit. En bra utgångspunkt finner du i inlägget Vilse i tråddjungeln?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails