Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 23 oktober 2010

Nyhet: Skapa lila smycken för att visa stöd


På Smyckestillverkning iFokus finns just en utmaning från forumgrundaren: skapa ett lila smycke senast den 26 oktober. Bakgrunden är ett uppmaning att klä sig i någonting lila -- klädesplagg, accessoar -- onsdagen den 27:e oktober för att visa sitt stöd för HBT-tonåringar, som stöd för dem då unga som är osäkra på sin sexualitet oftare än andra mår dåligt och är självmordsbenägna. Du kan läsa mer om utmaningen här.

UPPDATERING: Utmaningsbidragen börjar nu läggas upp i den nya forumtråden Den lila kampanjen.


Smycken som skickar signaler
Smycken har alltid använts (delvis) för att signalera något. Det kan vara sociala eller socioekonomiska markörer om grupptillhörighet eller status. En sak som dök upp för några år sedan är den s k singelringen, som skulle/ska bäras av singlar som vill visa för andra att de är lediga på samma sätt som en vigselring visar att en person är "upptagen". I modern tid har vi i bl a Sverige "smycken" för personer med vissa sjukdomar som diabetes, epilepsi, blödarsjuka m fl för att de snabbt ska få hjälp om de drabbas av t ex ett anfall.

Men smycken används också ofta som signal för att visa omgivningen vad bäraren tycker om något: vilken religion hon tillhör, vilken politisk uppfattning hon har, en kampanj hon stöder, vilket hennes favoritdjur är, vilket stjärntecken hon är (vilket också signalerar att hon tror på astrologi). Och så vidare. Ibland är symbolerna tydliga, ibland är de diskreta -- antingen rent visuellt diskreta eller i form av hemliga symboler -- och säger enbart något till andra invigda. Det senare kan användas när det gäller något hemligt, känsligt eller rent av olagligt, som det kan finnas en fara i att allt för öppet visa. Bl a använde sig kristna av hemliga symboler, som brukas i kristna smycken än idag, för att identifiera trosfränder under den tid då romarna förbjudit kristendom.

Ibland är smyckena just symboler, som de kristnas stiliserade fiskar, men ibland handlar det om en accessoar som inte är rent symbolisk för ägaren, men som för omgivningen är en signal då den tydligt kan kopplas samman till någon personen står för. En person som bär på bönepärlor (katolskt radband, hinduiska malas osv) är ett tydligt exempel, även om de troligen inte ser sina pärlor som just smycken. En amulett har samma verkan: den har en allt annat än enbart symbolisk betydelse för bäraren, men fungerar samtidigt som just symbol och signal utåt, mot omgivningen som ser den.

Manifestationen för unga HBT-personer är just ett exempel på hur smycken kan användas för att säga något till andra utan att tala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails