Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 5 oktober 2010

Teknik: Smycken i paper quilling

Paper quilling eller bara quilling är det engelska namnet på ett sorts papperspyssel där smala pappersremsor snurras ihop och monteras i olika former, ofta blommor. Ibland kallas det även för "pappersfiligran" på grund av att formerna görs på liknande vis. Inte minst används "quillade" motiv för att göra dekor, som kan limmas på kort och andra papper. Men quilling kan även användas för att göra fina smycken.

Lite mer om historien bakom quilling samt en bild på olika quillingformer finner du på engelskspråkiga Wikipedia. Det finns många sajter med introduktion för nybörjare, t ex My Quilling, Creative Quilling, Witty Living, Craftzine, Inna's Creations m fl. Utöver det finns flera böcker skrivna i ämnet. Azlina och Inna beskriver båda hur du själv kan tillverka ett quillingverktyg om du inte vill/har möjlighet att köpa i butik.

Det finns flera personer som använder sig av denna pappersteknik för att skapa smycken. En av dessa, som också delar med sig av instruktioner är Ann Martin. På Folding Trees har hon skrivit en tutorial för att skapa filigranhängen inspirerade av havslivet och på sin blogg har hon beskrivit hur fotoberlocker (bezels) och glashängen kan användas för att montera quillade motiv på. Missa inte dem!

Via Google Books kan du kika i några av böckerna på ämnet och där finner du bl a dessa örhängen samt även blom- och hjärthängen. Instruktioner utan bilder finner du i How to Make Quilled Jewelry och How to Make a Pair of Quilling Earrings på eHow. Även Giddy Greetings har en instruktionsvideo till ett par enkla örhängen. Just örhängen är vanliga då det lättviktiga materialet passar perfekt till den typen av smycken.


För mer smycken av papper, se Origamismycken.



PS! Pappersremsor för quilling finns att köpa i vissa svenska hobbybutiker. Det kan vara skönt att slippa klippa ut dessa smala (ofta ca 3 mm breda) remsor själv. De som arbetar med papper känner säkert till Cuttlebug. Till detta verktyg finns bl a ett quilling kit med mallar för att stansa ut pappersremsor i olika former för just quilling.

5 kommentarer:

  1. Hello! Thank you so much for linking my blogpost in your post. I don't understand your language though, but I really appreciate it. :)

    Hugs,
    Azlina

    SvaraRadera
  2. Slöjddetaljer har ett nybörjarsett för quilling som jag har köpt och provat lite.
    Jag såg underbara quillingverk på V&A museum i London, det är ett anrikt hantverk.
    Swelogent har en dubbelskalpell så att man snabbt kan skära smala remsor, men de säljer inte till privatpersoner.

    SvaraRadera
  3. Fick en tokig ide dokumentförstörare, dom gör ju remsor såg nån som strimmlade 4 mm. Har aldrig testat en dokumentförstörare så jag vet inte om remsorna blir jämna? Nån som vet?
    Hälsningar Emma "Pysslis"

    SvaraRadera
  4. Fiffig idé med dokumentförstöraren. Jag tror det beror lite på vilken typ man har och hur vassa knivarna är (om inte annat blir de ju slöa efter idogt användande). Själva har vi en "cross cut", som inte gör långa strimlor utan hackar av dem efter någon cm, vilket inte är idealiskt för quilling. Men remsorna på vår nuvarande är hyfsat jämna med släta kanter vad jag kan minnas (har inget "prov" i närheten av datorn).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Azlina vars blogg Maneki länkar till använder en minipappersförstörare med vev i st f el. Jag tror det ska fungera bra med en vanlig också, bara man ser till att remsorna inte blir skrynkliga och bredden är lagom. Anna

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails