Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 21 oktober 2010

Tillbehör: Alcohol inks


"Colorizing metal" är något som dyker upp mer och mer på de amerikanska sajterna, det vill säga olika sätt att färglägga metall själv. För detta kan olika typer av färger användas, t ex oljepastell, akrylfärg, metallfärger (s k emaljfärg), vax, speciella patineringsvätskor. Mer om det kan du läsa här. Idag tänkte jag fokusera på en typ av färg, alcohol inks.

Alcohol inks är alkoholbaserade bläck, som du enkelt finner i hobby- och scrapbookingbutiker. De är gjorda för att kunna användas på en mängd material och smyckestillverkare har alltså upptäckt att de kan vara ideala för smyckesdelar i metall. De kan användas som alternativ till oxideringsmedel för att de färg och djup till fördjupningar i metallen eller så kan de användas för att färga hela ytan. I en färg eller flera. Ibland kombineras de med andra färger och material som akrylfärg, embossing, traditionell patina med mera.

Bläcken är lösliga i alkohol, även när de torkat. Färgen kan tas bort med exempelvis t-sprit. För att förhindra att färgen försvinner av misstag så bör du försegla den på något vis, t ex med klarlack, harts, Diamond Glaze, Glossy/Matte/Crackle Accent eller liknande. MEN var noga att testa först då vissa produkter kan lösa upp bläcket igen.



Teknik och instruktioner

Instruktioner kring hur du kan använda bläcken finner du bl a i FusionBeads artiklar Coloring Metal Stamped Letters with Alcohol Inks, Coloring Metal with Alcohol Inks och Coloring Metal with Acrylic Paint Dabbers and Alcohol Inks. Hos B'Sue får du tips på att använda bläck på patinerad metall och i Vintajs inspirationsgalleri kan du finna en mängd projekt, vissa med instruktioner. I sökrutan klickar du på rullisten vid Technique och väljer Alochol inks. Bello Modo har en video som visar hur du kan använda bläck för att "altra" metal blanks. Ett par fina projekt finner du även hos Rings & Things, som visar hur färgerna kan se ut på olika metaller: Electric Scarab och Fly Bee Free.

Se även Oljepastell på metall och skapa patina med färger för mer inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails