Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 5 november 2010

Material: Aventurin


Aventurin är dels namnet på en sten och dels namnet på en guldglittlig glassort, som uppfanns på 1700-talet och kanske är mer känd under namnet goldstone/guldsten. Denna text handlar om stenen, som faktiskt lär ha fått sitt namn från glaset, inte tvärtom som ofta annars är fallet. Notera att namnet stavas utan något d -- det är en vanlig felstavning att skriva adventurin (eng. adventurine). Namnet har inget att göra med advent utan kommer av italienskans a ventura, som betyder (av en) tillfällighet. Namnet kommer sig av att aventuringlas uppfanns av en slump.

Aventurin kan ha flera olika färger, varav grön är den absolut vanligaste i pärlbutikerna följt av dimlila. Aventurin kan även vara gul, brun, röd, orange eller blå. Många av de aventurinpärlor, oavsett färg, som finns i pärlbutikerna, är infärgade för att förstärka den naturliga färgen. Grön aventurin, som kan vara allt från blekgrön till mellangrön, behandlas också många gånger med olja för att se mörkare ut.

Stenen är en kvarts och räknas som en variant av kalcedon. Den kallas ibland på engelska för just aventurine quartz eller aventurine quartzite, men ska dock inte förväxlas med aventurine feldspar (aventurin-fältspat, liksom kvarts ett silikatmineral), som är ett alternativt namn på sunstone. Hårdheten är lite lägre än vanlig kvarts, ca 6,5 på Mohs skala.

Den halvopaka stenen känns ofta igen på dess typiska små glimrande inklusioner av olika mineral, ofta glimmer, som i aventurin är så många att de påverkera stenens färg: fuchsit (en variant av muskovit/glimmer) gör stenen grön medan järnoxider som hematit och goethit ger en mer rödaktig sten. Det optiska effekten från dessa glimrande mineral"plättar" kallas aventurescence på engelska och kommer liksom mineralnamnet från glaset.

Aventurin används i handeln ibland som ett samlingsbegrepp för flera olika typer av mineral, inte bara aventurinkvarts. Ibland säljs aventurin som jade, bl a Indian jade då många aventurinpärlor kommer från just Indien. Lilafärgad aventurin kan säljas som purple jade, men det namnet används även om infärgad serpentin m fl "fuskjader". För mer om "jader" som egentligen är aventurin, se Jade -- den kejserliga stenen och dess oäktingar.



Källor:
Fire Mountain Gems: Aventurine Gemstone Properties
Mindat.org: Aventurine
Rings & Things Gemstone Index: Aventurine
Wikipedia: Aventurescence
Wikipedia: Aventurine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails