Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 15 november 2010

Material: Van gogh glass


Van gogh glass är en amerikansk typ av mönstrat glas, som kommer i många olika färger och känns igen på sitt speciella mönster. Mönstret, som påminner om frostrosor eller fjädrar, kommer sig av att flagor av animaliskt lim appliceras på ena sidan av ett ofärgat glas och tillåts torka i en kontrollerad miljö. När limmet drar ihop sig under torkprocessen bildas frostliknande mönster. Ett sådant limbehandlat, men ofärgat glas kallas glue chip glass och används som det är, men det kan också målas med metallicfärg och kallas då van gogh glass.

Den målade sidan blir baksidan av glaset och är svart. Mönstret och färgen ser du genom glaset på framsidan. Van gogh glass finns i många olika färger. Det kan vara enfärgat så väl som flerfärgat. Vanligast är då två eller tre olika färger, som appliceras slumpmässigt på glaset. Glaset är handgjort, vilket innebär att nyanser och mönster kan variera.

Glaset används inom så väl mosaik som glaskonst (t ex blyinfattning och tiffanyteknik). Du finner det bl a hos vissa specialister på glasmosaik. Dessa säljer oftast glaset i kvadrater, redo för att användas i mosaik, men ofta kan du också måttbeställa bitar eller köpa hela glasskivor. Hela skivor kan du även finna hos specialister på konstglas.

I smycken används glaset bl a för att göra hängen i tiffanyteknik (soldered pendants). Du kan även infatta glaset på andra vis. Det finns en variant av van gogh glass, Royal Glass, som kan användas vid fusing, men det lär vara svårt att lyckas helt med det. Vanligt van goghglas ska inte hettas upp pga av limmet och färgen.

Eftersom baksidan är målad så är det lite känslig, t ex kan man råka skava av en färgflaga när man skär, bryter eller slipar glaset. Små repor kan repareras genom att du fyller i den med permanent märkpenna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails