Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 10 november 2010

Mönstertips: Drömfångarinspirerade smycken


De indianska drömfångarna har fascinerat och inspirerat många. Föga förvånande har detta motiv därför med tiden också hittat till smyckesdesign. Det finns drömfångarhalsband och -örhängena att köpa, antingen gjorda i metall (som på fotot) eller läder, bland bijouterierna. Här finns en liten samling länkar samt ett boktips för dig som själv vill göra smycken inspirerade av drömfångare.

Drömfångarsmycken kan göras i olika material. Vissa väver ett nät i enbart metalltråd (läs mer om tekniken looping/netting här) medan andra föredrar tråd, som mer påminner om de sentrådar och skinn som används i riktiga drömfångare. Det är vanligt att använda metalltråd eftersom det ger både hållbara och eleganta smycken. Du kan göra stommen själv eller köpa en färdig ring/länk att väva ditt nät i. Drömfångarna används oftast som halsbandshängen eller örhängen så de kan hänga fritt, men de kan även användas som länkar i t ex armband eller som fingerringar.

Hur du "väver" ett spindelnät beskrivs bl a hos Nativetech.org, vars instruktioner i övrigt är för en riktig drömfångare, ej smycken. På svenska finns det en bok av Anette Gradin, som heter Drömfångare och indianinspirerade smycken (ICA-förlaget, 2003). Den innehåller som namnet anger även några smycken inspirerade av just drömfångare.

Instruktioner till örhängen finner du hos Noc Bay Trading Company (pdf-fil), Fire Mountain Gems, Cut Out + Keep och Zyta/Jewelrylessons.com. Inte instruktioner, men väl en liten demonstration av hur du kan pärla runt din drömfångar hittar du hos Kianga. Notera den stora skillnaden i stil mellan de olika örhängena, från det traditionellt enkla till Zytas moderna tolkning.

Fler drömfångarhängen finner du i Dream Catcher Pendant (YouTube), Dream Catcher Necklace och Perfect Finish. Det sistnämnda projektet använder en annan teknik, en platt variant av vikingastickning, vilket ger ett lite annorlunda utseende som liknar riktiga spindelnät mer än en drömfångarnas nät. Du kan också göra en annorlunda tolkning genom att vira din tråd mer slumpmässigt som i Powahatan Dream Catcher. Ibland används även tekniken för peruanska trådhängen för att göra drömfångarinspirerade smycken. Ett virkat nät finner du beskrivet på Fotki. Du kan även virka själva ringen, så som beskrivs här.

Vill du hellre göra fingerringar så har Gailavira en tutorial.

Istället för att göra nätet med tråd kan du pärla det: netting ger en liknande effekt och kan lätt fästas vid en stomme. Se mönstren Small Beaded Dream Catcher Earrings, Large Beaded Dream Catcher Earrings samt Seven Point Beaded Dream Catcher Earrings. Med lagom hård metalltråd kan du även göra själva ringen pärlad, jämför Spider Web Earrings.

Ett lite annorlunda smyckesprojekt finner du hos Yarnplayer, som gör drömfångarinspirerade halsband och örhängen i pärlade frivoliteter.

Stormdrane's blog finner du tips på en dreamcatcher fob, ett hänge i paracord som kan hängas på t ex en nyckelknippa, kniv eller liknande. Stilen är mer enkel och maskulin än i smyckesprojekten.


Vad är drömfångare?
Drömfångare är ett föremål med magiska egenskaper, som först tillverkades av ojibwaindianerna. Under 1960- och 70-talet då indianerna i hela USA enade sig i kampen för sina rättigheter spred sig drömfångaren bland vissa andra nationer och sågs av en del indianer som en symbol för den indianska identiteten och enigheten. Dess popularitet kom också att spridas över världen, inte minst bland new ageutövare. Det flitiga användandet av drömfångare anses dock av vissa indianer som överkommersialiserat. Det är alltså inte en gammal tradition bland alla indianfolk i Nordamerika -- som vi ofta flagrant som ser som ett enda folk för att de bor på samma kontinent -- utan en tradition för ett specifikt folk, som sedan i modern tid spridits över gränserna. Som kultur och traditioner av olika slag många gånger gör. Sajten Native-languages.org beskriver drömfångaren på följande vis: "some Indians think dream-catchers are a sweet and loving little tradition, others consider them a symbol of native unity, and still others think of them as sort of the Indian equivalent of a tacky plastic Jesus hanging in your truck. "

Drömfångaren består av en vidja, som surras ihop till en ring eller droppe stor som en handflata vari ett nätformat motiv vävs av t ex sentråd. Spindlar och spindelnät är återkommande i många indianska legender och folktro: ojibwa talar om spindelkvinnan, Asibikaasi, som skyddar människorna. Drömfångaren dekoreras med exempelvis fjädrar, som har en helig innebörd, och/eller pärlor samt eventuellt personliga föremål. Fjädrar används enligt vissa bara till drömfångare för barn. Drömfångarna hängdes inte minst över barns sängar då "spindelnätet" ansågs fånga dåliga drömmar och enbart låta den goda drömmarna nå den sovande. En drömfångare, som tillverkas för barn med sentråd och vide, håller inte för evigt och det är inte heller meningen. Det cirkulerar olika legender om ursprung och hur drömfångarna traditionellt användes. Se bl a Nativetech.org för mer info. Idag kan du finna drömfångare, som tillverkas av ojibwaindianer likväl som drömfångare massproducerade i diverse asiatiska länder. Det finns också många olika massproducerade föremål, som inkorporerar drömfångare, t ex vindspel och -- som du sett ovan -- smycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails